NIJMEGEN – Inwoners van Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen scheiden jaarlijks 75 procent van hun afval. Het restafval blijft zo onder de 100 kilo per persoon per jaar. Daarmee heeft de regio de landelijke doelstelling voor 2020 al gehaald.

Dit is weliswaar boven verwachting, maar de cijfers moeten nog verder omlaag: naar 30 kilo restafval per persoon per jaar en 100 procent afval scheiden in 2025. Ook dat is een landelijke doelstelling. Dat betekent meer maatregelen.

Omgekeerd inzamelen

Zo wordt in Wijchen in september de papiercontainer ingevoerd. En in de loop van 2018 zullen Wijchenaren zelf hun restafval moeten wegbrengen naar een container, in plaats dat dit wordt opgehaald. Dit zogenoemde omgekeerd inzamelen gebeurt al in Druten en Beuningen.

Luiers

Voor alle zes de gemeenten bekijken Dar en afvalenergiecentrale ARN of luiers apart kunnen worden ingezameld en verwerkt. Bovendien wordt onderzocht of de resten die overblijven na het verbranden van restafval kunnen worden hergebruikt in beton.