Al jarenlang kleurt op de tweede wandeldag van de Vierdaagse de binnenstad van Nijmegen roze. Veel wandelaars weten dat en stemmen hun outfit daarop af. Sinds vorig jaar omarmen de doorkomstplaatsen Beuningen en Weurt ook ‘roze’. En dat viert stichting Roze Woensdag met het leggen van een verbinding tussen de gemeenten. Gelegenheidsformatie ‘Pink Rebels’ heeft op initiatief van Roze Woensdag en in opdracht van COC Nijmegen een vrolijk Roze Woensdag-lied geschreven en treedt daarmee op verschillende podia langs de route op.

Het nummer heet ‘Hand in hand’ en roept op een ludieke manier het publiek en de wandelaars op om samen een stukje hand in hand te lopen. Om op deze manier stil te staan bij het feit dat het nog steeds niet vanzelfsprekend is dat LGBT’ers (lesbian, gay, bisexual, transgender) overal zichtbaar zichzelf kunnen zijn.

“…Iedereen is anders dat hoeft toch geen betoog
Met zijn allen vormen wij een bonte regenboog
…”

De dag begint in alle vroegte in Alverna, het thuishonk voor zangeres Debby. Daarna staat er een optreden gepland in Wijchen, gevolgd door een feestje in Beuningen en de tour wordt afgesloten met een paar optredens op de Roze Woensdag podia in het centrum van Nijmegen. “Een race tegen de klok, maar we hebben er alle vertrouwen in dat taxi Hofmans ons veilig en op tijd van het ene podium naar het andere zal loodsen”, zegt Linda van der Leest, mede-organisator van deze tour.

De Pink Rebels hebben al vaker van zich laten horen. In 2014 traden zij namens Nijmegen op bij het Nationaal COC Songfestival en haalde met het nummer ‘Tolerant’ de wisselbeker naar Nijmegen. De groep, deze keer bestaande uit Debby Marijnissen, Jos de Ridder en Mariena Steensma, komt deze keer op woensdag 19 juli voor Roze Woensdag weer bij elkaar. De hele dag gaan ze op tournee met hun nieuwe nummer.

Projectleider Sander Ederveen van stichting Roze Woensdag is blij met dit initiatief. “Roze woensdag is uitgegroeid tot een feest voor iedereen. Het is fantastisch dat de gemeentes en verschillende horeca-ondernemingen Roze Woensdag ondersteunen en dat zoveel publiek en wandelaars in het roze gekleed zijn, maar we moeten niet vergeten waaróm dit ‘roze feestje’ gehouden wordt. Belangenorganisaties zoals COC Nijmegen en Dito! zijn nog steeds hard nodig, ook in Nederland. Ik vind het belangrijk dat zij op deze dag een podium hebben om hun verhaal te vertellen: Nederland is een veilig land voor LGBT’ers. Om dat zo te houden, moet de samenleving zich blijven uitspreken tegen ongewenst gedrag gericht aan deze groep. Hierdoor vergroot je het gevoel dat je er als LGBT’er niet alleen voor staat. Het nummer ‘Hand in hand’ doet een oproep tot saamhorigheid”.

…Samen naar de eindstreep
Kom geef elkaar de hand….”

Op de facebookpagina van Roze Woensdag zal bekend gemaakt worden waar en wanneer Pink Rebels te zien zijn, waar overdag de roze podia in Nijmegen zijn en wat de gay horeca verder nog in petto heeft.

Voor het overzicht van het programma, roze uitgaansgelegenheden en de LGBT belangenorganisaties: www.facebook.com/rozewoensdag en www.rozewoensdag.nl.

Foto: Gijs Jacobs