Leen in de week van de Nijmeegse Vierdaagse levende boeken in de Bibliotheek De Mariënburg. Mensen met een bijzonder levensverhaal. Deze ‘Human Library’ in Nijmegen wordt op zaterdag 15 juli en dinsdag 18 juli georganiseerd door Bibliotheek Gelderland Zuid en Europe Direct Nijmegen.

Een boek kun je niet op zijn kaft beoordelen en een mens niet op basis van zijn buitenkant. Maar toch heeft iedereen zijn eigen vooroordelen. De boeken van Human Library hebben hier ervaring mee. Levend boek Jeanne Diele-Staal: “Het is fijn om je verhaal te kunnen vertellen om vooroordelen weg te kunnen nemen. Ik ben een dochter van NSB-ouders en wist de hele oorlog niet dat mijn vader een NSB-er was. Toch werd ik wel behandeld als een NSB-kind.”

Op 15 en 18 juli kun je onder meer in gesprek met deze dochter van NSB-ouders, een ex-verslaafde, een prostituee en een transgender. Ze zitten klaar om in een open één-op-één gesprek hun levensverhaal met jou te delen. Op die manier wil de Human Library vooroordelen wegnemen en begrip creëren. Vrijwilligster Truut Knappstein: “De gesprekken met deze bijzondere boeken geven je op een heel persoonlijke manier een kijkje in hun leven. Ze zetten je aan het denken over hoe je zelf naar de wereld kijkt.”

De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong met als doel mensen met elkaar in contact te brengen en zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Inmiddels wordt de Human Library op veel plaatsen georganiseerd en is er een wereldwijde community van vrijwilligers actief om met de gesprekken van de Human Library sociale verandering tot stand te brengen. In Nederland onder meer in Groningen, Apeldoorn, Maastricht en Rotterdam. Voor Nijmegen is dit de eerste editie van de Human Library Nijmegen.

De initiatiefnemer van de Human Library Nijmegen is de plaatselijke Europe Direct in samenwerking met Bibliotheek Gelderland Zuid. Europe Direct Nijmegen maakt onderdeel uit van het Europe Direct Informatienetwerk (EDIC’s).
Dit netwerk, verspreid over de hele Europese Unie, biedt de burger informatie over de instellingen, de wetgeving, het beleid en de programma’s van de Europese Unie. Ook organiseren en ondersteunen zij jaarlijks diverse evenementen en debatten over Europese thema’s. De Europese unie wil het Europese gedachtengoed dichter bij de Europese burgers brengen. In dit geval het gedachtengoed over respect voor diversiteit, non-discriminatie en maatschappelijk veranderingen in de lidstaten en de wereld. In Europa wonen veel mensen met verschillende achtergronden, zonder dat zij veel van elkaar weten of elkaars achtergrond kennen. Human Library zet een eerste stap om hier verandering in te brengen.

 

Wanneer?              Zaterdag 15 en dinsdag 18 juli 2017

Hoe laat?                13.00 tot 19.00 uur

Waar?                     Bibliotheek De Mariënburg

Adres                        Mariënburg 29, 6511 PL Nijmegen

Toegang                            Gratis