Woensdag 21 juni om 12.00 voert ROOD Nijmegen actie in het centrum van Nijmegen tegen veel te hoge huurprijzen van jongerenkamers. De Gelderlander heeft onderzocht dat 75 % van de kamerbewoners in Nijmegen  te veel huur betaalt. Soms zelfs honderden euro’s te veel.

Kamertjes van zes vierkante meter worden verhuurd voor 350 euro per maand. Louche huisjesmelkers maken misbruik van de woningnood onder jongeren om hen uit te buiten. Wie als huurder opkomt voor z’n rechten, wordt overbluft, geïntimideerd of zelfs bedreigd. Huurders kunnen zich beroepen op het wettelijke puntensysteem dat bepaalt hoe hoog de huur maximaal mag zijn. Ze kunnen hun recht halen bij de huurcommissie, die oordeelt over conflicten.

Echter, als iemand verhuist verhoogt de verhuurder daarna doodleuk weer de huur voor de volgende huurder, waardoor dezelfde kamer soms doodleuk vier keer langs de huurcommissie gaat. ROOD, jong in de SP, komt al jaren op voor huurders die slachtoffers zijn van huisjesmelkers. Sinds 2005 organiseert ROOD de ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing en voert zij in diverse steden samen met huurders actie tegen slechte huisbazen. Het blijft echter dweilen met de kraan open.

Daarom voert ROOD Nijmegen actie met drie doelen om dit probleem aan te pakken.

•       Een boete voor verhuurders die een te hoge huurprijs vragen
•       Meer studentenwoningen van de SSHN.
•       De gemeente moet strenger toezien op de hoogte van de huur.