Na het startsein van burgemeester Hubert Bruls boden Nijmeegse ondernemers maandag in het stadhuis gezamenlijk op het eerste vaatje Nieuwe Haring tijdens de HaringParty Nijmegen. De organisatie is blij dat ook dit jaar weer een belangrijke donatie kan worden gedaan aan twee goede doelen die de Nijmeegse maatschappelijke belangen behartigen; Parkinson Café Nijmegen en Stichting Onky Donky.

Na een hartelijk welkom van Ton van Gaalen, een van de initiatiefnemers van de Nijmeegse HaringParty, volgde een korte uitleg over de activiteiten van de goede doelen. Wethouder burgemeester Bruls keurde de Nieuwe Haring goed en gaf met een eerste afslag het startsein voor de twintigste Nijmeegse HaringParty. ‘Het HaringMaatje’ is een jaarlijkse onderscheiding voor personen die zich op een bijzondere wijze inzetten voor de HaringParty. Dit jaar ging de prijs naar Peter van de Laar. De vaste visleverancier Peter van de Laar heeft, nadat hij 50 jaar Nijmeegse visspecialist is geweest, zijn bedrijf verkocht aan Arjan van de Groep, die op zijn beurt het stokje overneemt met zijn bedrijf 024VIS. HaringMaatje Jack Bongers van Jac. Bongers dranken is dit jaar extra in het zonnetje gezet. Het is namelijk de twintigste keer dat hij de dranken sponsort voor de Nijmeegse HaringParty. Hiervoor ontving hij een terechte oorkonde.

De veiling werd ook dit jaar geleid door notaris Klaas Albert Veerbeek van Dirkzwager Advocaten & Notarissen. De veiling startte met een veiling op Amerikaanse wijze. De notaris stelde vooraf steeds het bedrag vast dat het vaatje moest opbrengen. Zodra het vooraf vastgestelde bedrag bereikt was, kon diegene die met zijn bod het bedrag rond maakt zich de eigenaar van het vaatje noemen. Er werden 3 vaatjes Nieuwe Haring volgens dit systeem geveild en deze gingen naar Frans Hartog van Hartog Installatietechniek, deze bracht het vaatje terug de veiling in. Vervolgens ging dit vaatje naar  Cobus Stuiver van Stuiver metalen BV. Ook Cobus Stuiver bracht het vaatje terug de veiling in vervolgens ging het vaatje naar Jochem Thiadens van Autoshop de Tunnel.

Tot slot werden er 4 vaatjes per opbod geveild aan de hoogste bieders; deze gingen naar Jeroen Bakker van Electronic BV, Ton Hendriks van Dornick BV deze bracht het vaatje weer terug de veiling in waarna het vaatje ging naar Stijn Gerrits van Peeman Dranken BV. Maar het vierde opbod-vaatje ging weer naar Ton Hendriks van Dornick BV. De totale opbrengst voor de veiling bedraagt €22.250,-. De helft van de opbrengst van dit jaar gaat naar Parkinson Café Nijmegen.

Zij organiseren bijeenkomsten voor patiënten en hun familie/mantelzorgers met ruimte voor lotgenotencontact. De andere helft gaat naar stichting Onky Donky. Zij verzorgen een speciale dag voor Nijmeegse kinderen (3–12 jr.) met een beperking of zorgelijk bestaan. Vanuit het Onky Donky huis bieden zij de kinderen een veilige plek voor een onvergetelijke dag in Ouwehands Dierenpark. Met de opbrengst van de twintigste HaringParty Nijmegen is een mooie mijlpaal bereikt. Over de totale periode van 20 jaar is met dit bedrage een totaalbedrag van meer dan een half miljoen euro opgehaald

Het jaarlijkse initiatief van Ton van Gaalen, Ton Hendriks en Frans Hendriks werd ondersteund door de OSRN (NEC Business Associates). Grafische vormgeving werd gedaan door F-Graphics. Tijdens de bijeenkomst waren de dranken gesponsord door Jac. Bongers dranken. JuPla (Jongerenplatform van ondernemers) verzorgde belangeloos de uitvoering van de horeca. De gemeente stelde de Schepenhal van het stadhuis ter beschikking. Dolynn Communication & Events is de jaarlijkse organisator.

Foto gemaakt door: Broer van den Boom