In 2015 startte de Nijmeegse campagne ‘Zwemles, een investering voor je leven!’. In een jaar steeg het aantal leerlingen in groep 8 met zwemdiploma A van 90 naar 94 procent. En het aantal kinderen dat gebruik maakt van het Zwemfonds is sinds 2015 meer dan verdubbeld.

De campagne ‘Zwemles, een investering voor je leven!’ startte in 2015 om het belang van zwemvaardigheid onder de aandacht te brengen van ouders en kinderen, met flyers op alle basisscholen en op www.nijmegen.nl. Buurtsportcoaches van de gemeente werken samen met scholen. Zij voeren gesprekken met ouders als een kind geen zwemdiploma heeft of geen zwemles volgt, om eventuele drempels weg te nemen.

Op verschillende scholen zijn er specifieke zwemarrangementen georganiseerd, waardoor kinderen met vriendjes na school naar zwemles in de buurt gaan. Als de kosten een drempel zijn voor ouders met een laag inkomen, biedt het Zwemfonds kinderen in de leeftijd 7 t/m 13 jaar een vergoeding voor zwemles voor diploma A, maximaal 2 keer € 225,-. De laatste 2,5 jaar hebben ruim 800 kinderen gebruik gemaakt van het Zwemfonds. De verwachting is er dit jaar zo’n 400 aanvragen worden gedaan. De campagne startte in 2015 op 7 scholen en is inmiddels uitgebreid naar 19 basisscholen en 4 scholen voor speciaal basisonderwijs.