Marcel Blom maakt kunstwerk bij De Oversteek

Vijfendertig kunstenaars zonden een ontwerp in voor de bekisting van de lift bij De Oversteek. De vraag was om de bekisting te voorzien van een tijdelijk kunstwerk. Marcel Blom met ‘Kolom2017’ is de winnaar.

De lift bij de brug De oversteek is bekist om vernieling te voorkomen. De bekisting zit de komende jaren nog rondom de lift en de houten platen zijn een prima basis voor een tijdelijk kunstwerk. Een kunstwerk op deze gezichtsbepalende plek heeft een positieve uitstraling en voorkomt hopelijk ongewenste uitingen. De opdracht moet uiterlijk 6 juli 2017 klaar zijn. De verwachting is dat het kunstwerk drie tot vijf jaar blijft staan. Er waren drie belangrijke elementen voor inspiratie. Ten eerste de brug De Oversteek zelf met het kunstwerk ‘Lights Crossing’ en de ‘Sunset March’, het ontwikkelgebied Waalfront en het cultureel kwartier NYMA.

Waarom de Kolom2017
De Kolom2017 is een monumentale sculptuur die goed aansluit bij het monumentale karakter van de brug. Door het kleurgebruik, het reliëf, de verbreding van de voet en de figuren aan de bovenkant wordt het object een sculptuur met betekenis. De figuren op de kolom verbeelden de verschillende betekenissen van de omgeving en de geschiedenis van de plek. Je kunt als bezoeker om de kolom heen lopen en verhalen ontdekken in de figuren.

Omschrijving ontwerp Kolom2017
Het kunstwerk zal associaties oproepen met een klassieke zuil. Dat komt door de vorm, en ook door diverse figuren die verwijzen naar het verleden, zoals het Romeinse verleden van Nijmegen-West. Tegelijkertijd is het een eigentijds kunstwerk: de beeldtaal zal strak en grafisch zijn, terwijl ook de voorstelling voor een deel uit hedendaagse elementen bestaat. Door het aanbrengen van raampartijen en andere architectonische figuren zal het object vanaf enkele zijden ook met een gebouw worden geassocieerd. Kolom2017 is een tijdelijk kunstwerk, maar door zijn voorstelling, kleur en vorm krijgt het een zekere eeuwigheidswaarde. En dat is precies wat deze plek toekomt. Meer gedetailleerde informatie over het ontwerp is te vinden op www.thebigdrawnijmegen.nl en www.marcelblom.nl.

Marcel Blom
Geboren in 1972 en in 2009 afgestudeerd aan ArtEZ. Hij woont sinds 1990 in Nijmegen, en sinds elf jaar in het Waalfrontgebied bij de Waalhaven.

Motivatie van Marcel:
Toen ik in maart weer eens mijn ‘rondje bruggen’ ging wandelen, zag ik dat de lift bij De Oversteek was dichtgetimmerd. ‘Dit is een gaaf object om een kunstwerk van te maken’, was mijn eerste gedachte daarbij. Ik was dan ook blij verrast toen ik op Facebook de oproep voor kunstenaars voorbij zag komen. Verschillende mensen stuurden de oproep aan mij door of wezen me op het artikel in De Brug. Ik was toen inmiddels al lang begonnen met een ontwerp. De omgeving van de lift en De Oversteek is voor mij een speciale plek. Ik woon in dit deel van Nijmegen. En vier jaar lang had ik mijn atelier in het oude kantoorpand van Latenstein, midden in het Waalfrontgebied. Waar dat pand stond ligt nu een grote berg zand te wachten op verdere ontwikkeling van het gebied. Ik heb vanuit het raam van mijn atelier destijds de bouw van De Oversteek van het begin tot het eind helemaal kunnen volgen. In het midden van mijn uitzicht werd de glazen lift gerealiseerd. In deze kunstopdracht komt alles samen wat ik belangrijk vind als omgevingskunstenaar en hoe ik werk. Ik wil betekenis geven aan plekken, de leefomgeving verbeteren, de historie van de plek zichtbaar maken – en dat alles ook nog eens in mijn eigen mooie stad, Nijmegen. De kunstuitvraag is georganiseerd door de gemeente Nijmegen en The Big Draw Nijmegen.

De jury:
Bert Velthuis (wethouder cultuur)
Frank Hemeltjen (lid gemeentelijke adviescommissie beeldende kunst)
Ken Jeurisssen (toekomstig bewoner Koningsdaal)
Tim Ruijling (deelnemer Sunset March)
Niek Audenaerd (Expoplu/The Big Draw Nijmegen)

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.