Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n 25 publieksactiviteiten rond uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen.

Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. Ook in Nijkerk, Nijmegen en Winterswijk zijn er lezingen en excursies, en kan men meedoen met het verwijderen van exotische planten.

Nijmegen

De afdeling Nijmegen van de KNNV organiseert tijdens de week maar liefst vier excursies waarbij er extra aandacht is voor de invasieve exoten. Op vrijdagochtend 16 juni laat Jan Nillesen (tel. 0485-574780) u in natuurgebied de Bruuk zien hoe inheemse planten en invasieve exoten elkaar beïnvloeden. Ook is er aandacht voor de hydrologie en geomorfologie van het gebied. Er wordt om 10.00 uur verzameld, bij de ingang Ashorst, bij Horst, 6562 KV Groesbeek. Het duurt tot 13.00 uur.

Dinsdag 20 juni is er een excursie naar Batenburg en de Liendensche waard. Vertrek om 10.00 uur op de parkeerplaats met kunstwerk De Bakenbomen aan de dijk, tegenover de Kasteelse Allee in Batenburg. Na een korte wandeling worden de deelnemers met het veer overgezet naar het schiereiland (denk aan € 1,- veergeld). Het gebied is rijk aan (water)vogels. Tijdens de wandeling door het natuurterrein is er speciale aandacht voor de invasieve exoten. Excursieleider is Harrie Hooymanse, tel. nr.: 0487 542756. Eindtijd is 14.00 uur.

Op donderdagochtend  22 juni is er een gierzwaluwexcursie, met ook speciale aandacht voor de exotische flora in Beek. Er wordt om 9.30 uur te voet vertrokken bij hoek Waterstraat/Bongerdstraat bij de PLUS-supermarkt Nico de Witt in Beek. Een verrekijker is aan te raden, maar niet noodzakelijk. Excursieleider is Jochem Kühnen en de eindtijd is 11.30 uur. Op zaterdag 24 juni 2017 neemt KNNV afdeling Nijmegen u mee op excursie naar het Langven. Daarbij is er speciale aandacht voor de invasieve exoten. Om 10.00 uur vertrek bij het Hoekske, Graafseweg 89, Langenboom; driesprong halverwege Grave-Mill. De excursie wordt geleid door Fons Reijerse, tel.nr 0485-571212. De eindtijd is 14.00 uur.

Ook kunt u in Nijmegen de handen uit de mouwen steken. Op zaterdag 17 juni organiseert IVN-afdeling Rijk van Nijmegen een natuurwerk-ochtend. Daarbij wordt er Reuzenbalsemien verwijderd om ruimte te maken voor de oorspronkelijke vegetatie. Dit gebeurt rond de drinkpoel op Palland Pelmolen, Rijksstraatweg 154A in Beek-Ubbergen. Het begint om 10.00 uur en duurt tot 12.30 uur. Er kunnen maximaal 10 personen meedoen. Tot 16 juni kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Geerten de Jong, pn-nijmegen@outlook.com.

De Weekagenda met alle activiteiten is te vinden op www.weekvandeinvasieveexoten.nl of www.wvdie.nl. Aanmelding van nieuwe activiteiten is ook nog mogelijk via de site. Op de website is ook educatief materiaal te vinden, evenals links naar diverse apps en filmpjes over invasieve exoten.