Vijf projecten die de geschiedenis van Nijmegen laten zien krijgen een bijdrage van de gemeente. Het zijn de extra initiatieven rond theatervoorstellingen ‘Vertel nog eens over de stad’ en VONK, een fototentoonstelling over arbeiders van de Honigfabriek, publicaties over het pensionaat Sancta Maria en een documentaire met interviews over operatie Market Garden. De vijf initiatieven krijgen maximaal 3000 euro uit het budget Verleden Verbeeld.

Live streaming VONK
Aanstaande vrijdag, 26 mei, zal de laatste voorstelling van VONK worden uitgevoerd in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Iedereen kan thuis mee kijken via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Om deze interactieve live streaming mogelijk te maken, heeft het project een bijdrage gekregen. Een speciale 360 (graden) camera wordt in de ruimte geplaatst en die maakt rondom opnamen in hoge resolutie.

Ooggetuigen Market Garden
STIENEO (Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving) maakt een fototentoonstelling op het Honigcomplex met foto’s van mensen die toen in de fabrieken werkten. De tentoonstelling bij de voorstelling ‘Vertel nog eens over de stad’ van de theatergroep GRAS krijgt ook ondersteuning. Tijdens een tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis spelen acteurs op diverse momenten een stukje van de voorstelling, die de geschiedenis van Nijmegen als onderwerp heeft. Verder krijgt een documentaire met interviews van ooggetuigen van de operatie Market Garden in Lent een bijdrage. En tenslotte is er geld beschikbaar voor een plan van de Projectgroep Sancta Maria om een informatieboekje en een verhalenbundel te maken over het voormalig damespensionaat Sancta Maria in Hees en de ommetjes daarbij.

Verleden Verbeeld
De bijdrages komen uit het budget van het gemeentelijk project Verleden Verbeeld. Vorig jaar is voor het eerst gekozen om via een jury bijdrages toe te kennen aan projectvoorstellen die het verleden van Nijmegen als onderwerp hebben. Wethouder Ben van Hees is enthousiast over de vorm: “Hiermee komt nog eens extra tot uiting dat het project Verleden Verbeeld ook is bedoeld om een steun in de rug te geven aan de vele initiatieven die in de stad leven om het verleden zichtbaar te maken”.

De jury bestaat uit voorzitter Dolly Verhoeven, bijzonder hoogleraar Nijmeegse en Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit, Rob Jaspers (journalist bij De Gelderlander), Kim Uittenhout (nachtwethouder Nijmegen) en Martijn Vermeulen (docent Pax Christi College Druten, geschiedenisleraar van het jaar 2015).