Van 13 t/m 16 juni vindt het internationale fietscongres Velo-city 2017 plaats in Arnhem en Nijmegen. De officiële opening van dit congres verricht Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander op dinsdag 13 juni 2017 in De Vereeniging in Nijmegen. Dit is het startsein voor het congres en verschillende fietsactiviteiten voor de inwoners van de regio.

Velo-city is ’s werelds grootste fietscongres waar zo’n 1.500 professionals van over de hele wereld elkaar ontmoeten om de laatste innovaties op fietsgebied te bespreken en meer te leren over het fietsvriendelijk inrichten van steden en regio’s. Het thema van het congres is dit jaar ‘the freedom of cycling’. Een thema dat onder meer oog heeft voor het belang van fietsen voor de gezondheid, het gebruik van de fiets door iedereen en de verbindende kracht van samen fietsen.

Naast de meer dan 250 sprekers uit 40 landen, is er een uitgebreid (fiets)excursieprogramma voor congresbezoekers, een expo en een speciale bijeenkomst voor burgemeesters en ministers, waarin zij bespreken hoe fietsen kan bijdragen aan leefbare steden en aan het welzijn en geluk van inwoners. Op de laatste congresdag zal de European Cycling Strategy aan eurocommissaris Bulc worden aangeboden. Dit is het ontwerp van de Europese strategie voor de komende jaren om fietsen een belangrijkere rol te geven, samengesteld door de European Cyclists’ federation in samenwerking met verschillende Europese partijen.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en burgemeester Boele Staal van Arnhem zijn verheugd gezamenlijk gastheer te mogen zijn van Velo-city en Koning Willem-Alexander te mogen ontvangen voor de officiële opening: “Arnhem-Nijmegen wordt steeds meer een grootstedelijk gebied, dat we leefbaar willen houden. De fiets speelt daarin een belangrijke rol en daarom werken we nauw samen, ook met de provincie Gelderland, aan diverse regionale fietsvoorzieningen. Tijdens Velo-city kunnen we laten zien wat we in onze regio en in Nederland hebben bereikt en kunnen we inspiratie opdoen voor verdere vernieuwing. Dat Koning Willem-Alexander onze gast is bij de officiële opening maakt het nog specialer.” Aansluitend aan de opening fietst de Koning over een deel van het RijnWaalpad, het 17 kilometer lange snelfietspad tussen Nijmegen en Arnhem.

Publieksactiviteiten
Ook inwoners van de regio kunnen het fietsen vieren door mee te doen. Als vrijwilliger aan het congres; maar liefst 200 enthousiaste inwoners leveren hun bijdrage in de organisatie. Of door deel te nemen aan een van de gratis publieksactiviteiten:

  • 9 t/m 15 juni – Filmfestival Focus en LUX: een gezamenlijk programma van de filmhuizen over documentaires en (korte) films over de fiets.
  • 9 t/m 25 juni Velo-city Junior: expositie van schoolprojecten over fietsen in de Mariënburgkapel in Nijmegen. Dagelijks geopend: 11.00 en 17.00 uur.
  • 9 t/m 25 juni Expositie Dutch Bike: een expositie in hartje Arnhem van de nieuwste en meest bijzondere Nederlandse fietsontwerpen.
  • 14 juni 14.00 uur Fietscrossbaan en workshop bike-art op het Mariënburgplein in Nijmegen.
  • 14 juni 13.30 uur Congresexpo open voor publiek in De Vereeniging in Nijmegen.
  • 15 juni 18.30 uur De Fiets Parade: een bonte fietsstoet van en voor iedereen die van fietsen houdt dwars door Nijmegen (start Wedren, via Goffertstadion en finish, vermaak, eten en drinken op de Honig).
  • 16 juni 16.00 uur VeloFest: Een festival over fietsen in Park Sonsbeek Arnhem. Met foodtrucks van Eten op Rolletjes, het fietscafé van de Bikewriters, muziek, theater én een outdoor cinema

Velo-city in regio Arnhem-Nijmegen
De regio Arnhem – Nijmegen bevindt zich met het organiseren van de Velo-city conferentie in goed gezelschap: in 2016 vond de conferentie plaats in de Taiwanese hoofdstad Taipei en in 2018 is Rio de Janeiro aan de beurt. De keuze voor de Nederlandse regio Arnhem-Nijmegen is een logische. Ons land staat internationaal bekend als fietsland bij uitstek en juist in deze regio is het fietsen goed georganiseerd met de vele fietspaden, snelfietsroutes en talloze van fietsvoorzieningen.

Meer informatie over de publieksactiviteiten: www.velo-city2017.com.