De Zuid-Afrikaanse gitarist Derek Gripper is Artist in Focus tijdens Festival Music Meeting. Hij neemt de bezoeker voor en tijdens het Pinksterfestival mee in zijn muzikale visie. Dat doet hij niet alleen door concerten te geven in verschillende samenstellingen maar ook door het geven van een masterclass en het voorstellen van een documentaire voor het filmprogramma.

Derek Gripper speelt West-Afrikaanse koramuziek op klassieke gitaar. Onlangs won hij met zijn album ‘Libraries On Fire’ een Songlines-award voor Best Album Africa & Middle East. De internationaal bekende koraspeler Toumani Diabaté noemde hem niet voor niets ‘my white twin’. Derek Gripper zorgt op zaterdag om half 4 voor de muzikale opening van Music Meeting. Hij speelt dan met koraspeler Sekou Dioubate. Op maandag om half 6 is de gitarist te zien in Apollo, het hoofdpodium van Music Meeting. Hij speelt dan solo én samen met gitarist Paolo Angeli.

Masterclass en brunchconcert Hortus

Op donderdag 1 juni geeft Gripper om vijf uur ‘s middags een masterclass aan studenten van ArtEZ in Arnhem. Deze is vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Onder de noemer Derek Gripper Inspires is op zondag 4 juni om half 12 een brunchconcert in de theetuin van Hortus Nijmegen in Park Brakkenstein. Dit is het resultaat van een ontmoeting van Derek Gripper met Syrische en Nederlandse muzikanten.

Movie Meeting

In de filmtent van Music Meeting, Movie Meeting kan de bezoeker kijken naar een bijzondere TEDx film. Derek Gripper houdt in 15 minuten een  overtuigend pleidooi om met een nieuwe blik te kijken naar Afrikaanse muziek. Ook is in de Movie Meeting-tent Growing into Music te zien. Deze film selecteerde Gripper speciaal voor Music Meeting als zijn favoriet. Wetenschapper van faam en voormalige BBC-anchorwoman Lucy Durán laat met deze film zien hoe in zes vermaarde orale culturen muzikale kennisoverdracht plaatsvindt. Impliciet toont Durán het immense belang van muziekeducatie aan.

Foto gemaakt door: Jonx Pillemer