Wijkhelden zijn in de regio Nijmegen (gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen) een begrip. Honderden kinderen en volwassenen trekken regelmatig hun buurt in en ruimen zwerfafval op.

Deze succesvolle zwerfafvalaanpak werkt en gaat daarom op 27 april ook in de regio Noord-Veluwe van start. In de regio Noord-Veluwe starten de Wijkhelden in de gemeenten Elburg, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. Wijkhelden Wendy en Wouter geven het startschot en spelen samen met kinderen het Wijkheldenspel.

Effectieve aanpak en bewustwording
Wijkhelden houden samen hun buurt schoon. Kinderen en volwassenen lopen regelmatig een schoonmaakronde en ruimen zwerfafval op. Dat ziet er beter uit en er wordt minder snel afval op straat en in het groen weggegooid. Door hun werk als Wijkheld worden kinderen zich al op jonge leeftijd bewust van de gevolgen van zwerfafval. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone en leefbare buurt.

Steentje bijdragen én er wat voor terugkrijgen
Wie meehelpt de buurt schoon te houden, helpt mee om de omgeving prettig en leefbaar te maken en te houden. Een Wijkheld draagt zijn of haar steentje bij aan een schone en positieve samenleving. Daar krijgen zij ook wat voor terug. Ze worden bijvoorbeeld voorzien van goed materiaal, zoals veiligheidshesjes, knijpers en speciale zwerfafvalzakken. Wijkhelden uit groep drie tot en met acht van de basisschool krijgen bovendien van de gemeente een zakcentje voor het opruimen van zwerfafval.

Nog meer Wijkhelden in de regio Nijmegen
Wijkhelden gaan nu van start in de regio Noord-Veluwe, maar in de regio Nijmegen groeit het aantal Wijkhelden nog steeds. Honderden kinderen en volwassenen trekken regelmatig hun buurt in en ruimen zwerfafval op. Een resultaat om trots op te zijn, al mag deze mooie groei zich natuurlijk verder voortzetten.

Foto gemaakt door: Michelle Stuiver