Met ingang van 7 april 2017 treedt Pien Houthoff (1969) aan als directeur-bestuurder van Arthouse LUX in Nijmegen. Zij volgt daarmee Pepijn Kuyper op, die per 1 april 2017 de overstap heeft gemaakt naar film- en muziektheater LantarenVenster in Rotterdam.

Pien Houthoff werkt al sinds begin 2008 voor LUX, in aanvang als Manager Film en de afgelopen drie jaar als Programma Manager, verantwoordelijk voor Film, Debat, Podium en Educatie. Zij is (mede-)initiatiefnemer van de filmfestivals Go Short (internationaal filmfestival voor de korte film) en InScience (internationaal filmfestival voor de wetenschapsfilm, waar de raakvlakken gezocht worden tussen wetenschap en kunst). Beiden vinden plaats in LUX. Voor die tijd werkte Houthoff negen jaar lang als programmeur bij het Nederlands Film Festival.

Houthoff: “Ik heb er ontzettend veel zin en zie mijn nieuwe functie als een fantastische nieuwe uitdaging. Ik ben trots op de voortrekkersrol die LUX heeft vervuld vanaf de begin jaren, en hoop dat in de komende jaren zeker verder te kunnen continueren. In de komende periode zullen we de koers die we de afgelopen periode hebben ingezet voortzetten en de interne processen verder optimaliseren. Op de lange termijn zou ik Nijmegen als Filmstad nog meer op de kaart willen zetten, onze regionale rol willen versterken en de (inter)nationale zichtbaarheid van LUX willen vergroten.”

LUX is het arthouse voor film, debat, theater, muziek, dans en educatie. Momenteel heeft LUX zes filmzalen en een theaterzaal voor de verschillende programma onderdelen. Vanaf 1 september komen daar twee cursusruimtes en een filmzaal bij in het kassagebouw van LUX, met vooral als doel een uitbreiding te realiseren van de educatieve programma’s. In de afgelopen jaren heeft LUX haar financiële positie versterkt, is meerdere samenwerkingen aangegaan met organisaties in Nijmegen en in het land, waaronder met filminstituut Eye en Dutch Culture, organisatie voor internationale culturele betrekkingen.

Foto gemaakt door: Ilona van Genderen-Stort