Wat hebben Doornroosje, snelfietspaden, ParkinsonNeXt en de Biezantijn in het Waterkwartier gemeen? Het zijn allemaal projecten die tot stand zijn gekomen met behulp van geld uit Europa en uit de regio. Van 3 tot 21 april staat hierover een kleine tentoonstelling in de Stadswinkel, Mariënburg 30. Met beelden van ‘voor’ en ‘na’ de uitvoering.

In Nijmegen is in de afgelopen 10 jaar een aantal grote projecten gerealiseerd, die de stad aantrekkelijker en levendiger hebben gemaakt. Iedereen kent ze, maar weinigen zullen weten hoe ze tot stand zijn gekomen en wie er meegefinancierd heeft. De mini-tentoonstelling in de Stadswinkel toont die projecten aan de hand van beelden. Te zien is wat de uitdaging was, hoe eraan gewerkt is en het eindresultaat.

Doornroosje
Doornroosje is onder popliefhebbers een begrip. In het najaar van 2014 is een gloednieuw onderkomen in gebruik genomen. In het nieuwe Doornroosje is plaats voor 1.100 bezoekers in de grote en 400 in de kleine zaal. Het bijzondere en kleurrijke gebouw heeft 90 groepswoningen voor 350 studenten. Ook is er een fietsenstalling met 3700 plaatsen gerealiseerd. Het poppodium is goed zichtbaar aan de stationskant en met zijn uitstraling een aanwinst voor Nijmegen.

De Biezantijn in het Waterkwartier
Op de plek van het voormalige gemeenschapshuis is een voorzieningenhart verrezen. Het is een gebouw met een wijkcentrum, basisschool de Aquamarijn en appartementen voor mensen met een lichamelijke handicap. Bijzonder is dat elke partij gebruik kan maken van elkaars ruimte of voorzieningen. Zo staan ze samen sterk en kunnen zij gezamenlijk een activiteitenpakket aanbieden voor de wijk. Dat versterkt de binding in de wijk en maakt het leef-, woon- en werkklimaat beter.

Het Rijn – Waalpad
Deze snelfietsroute loopt tussen Lent en Nijmegen. Het is het Nijmeegse gedeelte van een hoogwaardige fietsverbinding tussen de twee economische motoren van de regio, Arnhem en Nijmegen. Met deze route is de bereikbaarheid in de regio verbeterd voor de inwoners van de stadsregio Arnhem Nijmegen en de mensen die hier werken. Het RijnWaalpad is niet alleen voor woonwerkritten, maar ook om recreatief te fietsen. Bijvoorbeeld naar park Lingezegen.

ParkinsonNeXt
Doel van het project ParkinsonNeXt is patiënten met parkinson de mogelijkheid te bieden langer thuis te wonen met een hogere kwaliteit van leven en hen meer controle geven over hun eigen zorgproces. Daarvoor ontwikkelde ParkinsonNeXt samen met de Radboud Universiteit en zes andere partners innovatieve producten zoals apps om afspraken en andere informatie te onthouden of om de eigen lichamelijke activiteiten te monitoren. Dat biedt de kans om de zorg efficiënter te gaan gebruiken en om gezonder te gaan leven.

De projecten zijn mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkelingen (EFRO), het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel (GO) en stedelijke netwerk Arnhem-Nijmegen. Ze laten in verschillende steden en regio’s zien wat er de afgelopen 10 jaar is gerealiseerd.

Stadswinkel: Mariënburg 30 in Nijmegen. Open van ma t/m vr – 9.00 tot 17.00 uur.