20 april begint er weer een nieuwe ronde Wintertuinsessies: literaire talkshows in Nijmegen. Na een succesvolle eerste reeks zullen ook dit jaar vijf talentvolle jonge schrijvers hun helden uitnodigen om te komen spreken over hun fascinaties.

De eerste show vindt plaats in Theater VIER. Schrijver Jelko Arts presenteert donderdag 20 april zijn Wintertuinsessie over ‘De opmars van het getekende verhaal’. Strips en graphic novels bereiken een steeds groter publiek. Wat is de kracht van getekende verhalen? En wat kan de vermenging van tekst en beeld opleveren?

Op donderdag 25 mei presenteert schrijver Lisa Weeda haar talkshow ‘Show me a good story’. Een verhaal komt niet altijd goed tot zijn recht in boekvorm. Games, apps, virtual reality; er zijn tal van mogelijkheden om een verhaal te vertellen. Wat betekent een vertelvorm voor de beleving van het verhaal?

Dichter Wout Waanders presenteert donderdag 21 september zijn Wintertuinsessie over ‘Het theatrale’. We horen dagelijks veel mensen spreken. Een radiocolumn, een politieke speech of een gedicht: sommige voordrachten zijn goed te volgen, terwijl bij andere je gedachten gelijk afdwalen. Ligt dat aan de spreker? Of bestaat er zoiets als een ‘lekkere spreektekst’ – waar iedereen mee weg kan komen?

Willem Claassen gooit het in zijn sessie over een hele andere boeg. Op donderdag 26 oktober verdiept hij zich in de boerenerfenis. Hij spreekt met schrijvers en muzikanten over de rol van de boerenachtergrond in hun teksten en muziek.

Op donderdag 16 november geeft schrijver Marjolein Visser in de laatste sessie het podium aan ‘De andere verteller’. De bubbel waarin we leven is lastig te doorbreken, waardoor we moeilijk met totaal verschillende verhalen in aanraking komen. Wat levert het op om goed te luisteren naar wat een kind te vertellen heeft? En hoe zit het met een vluchteling, een bejaarde of je tante?

Binnenkort worden de gasten van de sessies bekend gemaakt. Houd de site in de gaten: wintertuin.nl/sessies. De kaartverkoop is gestart op 22 maart. De entree per sessie is 7,50 euro en 5 euro voor studenten.

Fotograaf: Gaby-Jongenelen