Op zaterdag 25 maart is de Landelijke Opschoondag. Op deze dag organiseren mensen door het hele land leuke opschoonacties om hun buurt schoon te houden, maar in de regio Nijmegen zijn Wijkhelden het hele jaar actief met het opruimen van zwerfafval.

Een steentje bijdragen aan een schone buurt

We voelen ons het fijnst in een schone en prettige leefomgeving. Waar zwerfafval ligt, is het minder prettig om te wonen en werken. Bovendien zorgt zwerfafval voor grote problemen in de natuur. Het ligt in bermen naast de weg, in het park, het bos verderop en helaas ook de speeltuin om de hoek. Wijkhelden willen hier iets aan doen en een steentje bijdragen aan een schone buurt. Maandelijks trekken honderden Wijkhelden (volwassenen en kinderen) de buurt in om zwerfafval op te ruimen. Ze vinden het leuk om te doen en worden zich zo bewust van zwerfafval.

Wat doen Wijkhelden?

Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen) houden samen hun buurt schoon. De kinderen (groep 3 tot en met groep 8) in groepjes, onder begeleiding van een volwassene en volwassenen alleen of ook in groepen. Door regelmatig een schoonmaakronde te lopen door de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en verkleint de kans dat er nieuw afval wordt weggegooid in de openbare ruimte.

Een zakcentje voor de kinderen, materiaal en andere voordelen

Dar stelt materiaal beschikbaar voor de Wijkhelden zoals: knijpers, speciale afvalzakken en veiligheidshesjes. Kinderen krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt. Wie zich wil aanmelden kan terecht op de website: www.wijk-helden.nl.