De Nijmeegse afdeling van de SP heeft al meer dan 4.000 steunbetuigingen binnen voor het Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico. Met deze campagne gaat de SP, met steun van andere partijen en organisaties, de marktwerking in de zorg te lijf. In Nederland hebben inmiddels meer dan 255.000 mensen zich aangesloten bij het initiatief. Steeds meer partijen spreken zich uit, bijvoorbeeld tegen het eigen risico, en in de landelijke verkiezingsdebatten staat de zorg telkens weer op de agenda. Een hele prestatie!

Afdelingsvoorzitter Bart Linssen: ,,Aan de deur horen we veel verhalen, van beide kanten. Mensen die in de zorg werken vertellen over medicijnen die niet opgehaald worden, en over de toegenomen bureaucratie in het ziekenhuis. Anderen vertellen hun verhaal als patiënt. Dit weekend nog sprak ik iemand dat pas na het bezoek aan de specialist de rekening kwam, daar had ze totaal niet op gerekend! Nu heeft ze een betaalregeling moeten afsluiten, want die 385 euro kon ze echt niet in een keer ophoesten. Dit soort verhalen kom je overal in Nijmegen tegen. Die 4.000 steunbetuigingen staan voor evenveel verhalen. Zij maken duidelijk dat het echt tijd is voor verandering in hoe wij in Nederland met z’n allen de nodige zorg betalen.”

In vrijwel alle Nijmeegse wijken zijn tientallen vrienden van het Nationaal ZorgFonds te vinden. Enkele wijken springen er echt uit. Linssen: ,,Met name in de wijken waar we het afgelopen jaar langs de deuren zijn gegaan is er enorm veel steun voor onze campagne. Dan heb ik het over Grootstal, Hengstdal en de rest van Oost, Neerbosch-Oost, Hatertse Hei, de Benedenstad, Brakkenstein, Tolhuis en de Ackerwijken. Samen met de mensen van het Nijmeegs Comite voor een Nationaal ZorgFonds stonden we op diverse kerstkramen, van het Westerpark en de Wolfskuil tot aan Grootstal. Ook na de verkiezingen gaat deze campagne gewoon door.”