Meer dan honderd locaties in Midden- en Zuid-Gelderland openden deze week hun deuren voor het grote publiek. Het hoogtepunt van deze nationale Week van Zorg en Welzijn was de slotdag vandaag. Hierbij bracht onder meer tv-presentator Jochem van Gelder een hartverwarmend bezoek aan Stichting De Waalboog. Ziekenhuis Rivierenland Tiel kon daarnaast als altijd op veel bezoekers rekenen met de open dag. En aan de Velperweg in Arnhem was een heuse “zorgboulevard” gevormd door de drie samenwerkende buren Insula Dei, Vreedenhoff en Attent Zorg en Behandeling.

Tv-presentator Jochem van Gelder was ter gelegenheid van de Week van Zorg en Welzijn de speciale gast vandaag bij Stichting De Waalboog in Nijmegen. Hij maakte kennis met de kunde van de zorgprofessionals daar, poseerde geduldig voor een selfie met zijn Wie is de Mol?-fans en maakte veel tijd voor een praatje met de bewoners. Geflankeerd door een bewoonster mocht hij aan den lijve ondervinden hoe het voelt om in een stoellift getild te worden. Goed om zelf eens te ervaren, vond hij. Onderdeel van het programma was ook het uitdelen van de pannenkoeken. Dat was zowel voor de bewoners als voor Van Gelder zelf een groot feest. Onder het eten ontstonden hartverwarmende gesprekjes, zowel met cliënten als medewerkers. Zo vertelde een bewoner aan Van Gelder dat hij het er goed toeven vindt bij De Waalboog en dat hij opziet tegen het moment dat hij weer naar huis moet. Zo fijn als hij het er heeft en zo goed als hij er door de medewerkers verzorgd wordt. ‘We hebben deze zorgprofessionals gewoon nodig’, concludeert Van Gelder, ‘en ik kan niet vaak genoeg roepen dat het een fantastisch beroep is. Soms zwaar, maar ook heel dankbaar. Dat heb ik hier mogen ondervinden.’

Mooi en dankbaar werk
Inwoners in de regio konden de afgelopen week zorg en welzijn écht beleven. Of het nu ging om een burenmiddag, een high tea of grootse open dag; bezoekers hebben daadwerkelijk kennis kunnen maken met het mooie en dankbare werk dat de sector te bieden heeft. Zo vertelden cliënten van de dagbesteding van een gehandicaptenorganisatie vol enthousiasme over hun locatie en wat ze er allemaal doen. Maar ook waren er workshops, rondleidingen en dagbestedingsactiviteiten bij de bijna vijftig organisaties die in deze regio deelnamen aan het evenement. Daarnaast mochten studenten meelopen in de praktijk bij wijkverpleging en kregen studenten van ROC Nijmegen zelfs een kijkje achter de altijd gesloten deuren van de Penitentiaire Inrichting in Arnhem-Zuid.

Het doel van de landelijke campagne is om het imago van Zorg en Welzijn een boost te geven door te laten zien hoe het er werkelijk aan toe gaat bij de zorgorganisatie om de hoek. Dat is in Gelderland zeker gelukt, stelt Inez Pelgröm, communicatieadviseur van Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn, die de Week van Zorg en Welzijn in Midden- en Zuid-Gelderland organiseren. ‘Iedereen krijgt op een gegeven moment te maken met zorg en welzijn. Dan wil je de beste zorg voor jou en je naasten, geleverd door de beste zorgprofessionals. Die mensen, die met hart en ziel elke dag weer voor de ander klaarstaan, hebben we hard nodig in Zorg en Welzijn. Daarom is aandacht voor de sector zo belangrijk.’

Foto’s gemaakt door: Inez Pelgröm