Met hetzelfde gemak ook etensresten in de groene bak!

De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen, Wijchen, ARN en Dar bedanken ook dit jaar inwoners voor het goed scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval).

Inwoners scheiden al heel veel gft-afval, maar vooral etensresten komen nog vaak in het restafval terecht. Dat is zonde, want oók keukenafval zoals etensresten en theezakjes behoren tot het gft-afval. Hoe meer gft­afval, hoe lager de kosten en hoe meer compost, groengas en hergebruikt CO2. Een win-winsituatie voor de portemonnee en het milieu.

Cijfers gft-inzameling in de regio Nijmegen

Kijk! Afval=grondstof. Dat geldt ook voor keukenafval zoals etensresten, theezakjes, koffiefilters, eierschalen etc. Op dit moment bieden inwoners van de regio Nijmegen gezamenlijk al ruim 38.100 ton gft-afval per jaar aan. Dit is 124 kilo per persoon per jaar. Voor het eerst komt de hoeveelheid van de zes Dar-gemeenten boven de 38.000 ton en dat is een mooi resultaat.

Van het totaal aan gft-afval maakt ARN 15.500 ton compost, 1,9 miljoen m3 groen gas en1.400 ton CO2. Het kan echter nog veel beter. Een groot gedeelte van gft-afval en dan vooral keukenafval zoals etensresten belandt nog vaak in het restafval. In totaal bestaat voor die zes gemeenten het ingezameld restafval nog voor 1/3e uit gft-afval: 7.500 ton etensresten en circa 2.400 ton overig gft-afval.

Kijk! Afval=grondstof, ook etensresten

Van het gft-afval wordt in totaal 80% gescheiden ingezameld. Landelijk lag dit percentage in 2015 op 53%. Een prachtige prestatie van de inwoners in de regio Nijmegen. Toch is het jammer dat er vooral nog veel etensresten in het restafval terechtkomen, omdat etensresten een belangrijke bron zijn voor de productie van compost en groengas. Compost wordt gebruikt in de tuin of in de landbouw om de grond te verbeteren en CO2 dat vrijkomt bij vergisting, wordt gebruikt als meststof in de glastuinbouw.

Groengas wordt als brandstof gebruikt voor het streekvervoer. Dit betekent dat inwoners op hun eigen gft-afval rijden als zij in de regio de bus pakken. Een unieke situatie, die ervoor pleit om het gft-afval zo gescheiden mogelijk aan te bieden. Tot slot levert het ook een financieel voordeel op. Als wij alle etensresten en ander gft-afval zouden scheiden, besparen wij per jaar ruim € 600.000 aan verwerkingskosten.

Losse compost bij ARN en milieustraten in Berg en Dal 

Op zaterdag 25 maart stelt ARN in Weurt van 09.00 tot 13.00 uur haar poorten open voor iedereen die losse compost wil afhalen (geen compostzakken). Inwoners kunnen met een aanhangwagen terecht. Inwoners uit de gemeente Berg en Dal en Heumen kunnen op 25 maart ook gratis losse compost afhalen op de Dar-milieustraten in Berg en Dal: milieustraat Millingen aan de Rijn (Firma Daamen) en milieustraat Groesbeek (Van Kesteren). De losse compost is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Vanaf maandag 3 april kunnen inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen gratis compostzakken krijgen bij de Dar-milieustraten in de regio als zij hier afval brengen. De compost is een bedankje voor het scheiden van gft-afval, daarom krijgen inwoners bij een bezoek aan de milieustraat maximaal 2 compostzakken per voertuig en geldt op = op.

Kijk op dar.nl/compost2017 en dar.nl/gft voor de locaties (openingstijden) en meer informatie over compost en gft-afval. De locaties zijn per gemeente verschillend. In de gemeente Beuningen kunnen alleen inwoners van deze gemeente op de gemeentewerf terecht.

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.