De fractie van D66 Nijmegen wil van de gemeente weten waarom er niet genoeg stembiljetten aanwezig waren en waarom er vervolgens slecht is gecommuniceerd over een oplossing. Op meerdere locaties waren de biljetten op. Fractielid Remy Maessen: ,,Er moeten gewoon genoeg stembiljetten aanwezig zijn, zodat iedereen zijn of haar stem in elk stembureau kan uitbrengen.” Daarna is er door de gemeente slecht gecommuniceerd over een oplossing. Maessen: ,,Eerst zou op het stadhuis tot 23:00 uur kunnen worden gestemd, daarna ineens niet meer. Hoe kan dat?”

Schriftelijke vragen

D66 wil van het college van Burgemeester en Wethouders weten hoe het kan dat er te weinig stembiljetten waren en op welke locaties dit het geval was. ,,Hoe is het mogelijk dat er niet voldoende reserve-biljetten beschikbaar zijn?” vraagt Maessen. Daarnaast wil D66 weten hoe vervolgens miscommunicatie ontstaan is, hoeveel kiezers voor een dichte deur stonden en wat de gevolgen zijn voor de opkomst. Maessen: ,,Het mag niet zo zijn dat er kiezers zijn die door het tekort aan stembiljetten en verschillende boodschappen vanuit de gemeente niet hebben kunnen stemmen, of dit de uitslag nu wel of niet ingrijpend veranderd heeft.”

D66 taxiservice

Omdat het erop leek dat sommige kiezers niet zouden kunnen stemmen, heeft D66 Nijmegen voor de gelegenheid een taxiservice opgericht. ,,Op het moment dat we hoorden dat mensen naar een andere locatie moesten, wilden we ze een helpende hand bieden en zijn twee van onze raadsleden in de auto gesprongen,” zegt D66-raadslid Tobias van Elferen. ,,Het maakte ons niet uit op welke partij deze kiezers zouden gaan stemmen,” voegt Van Elferen toe. Raadsleden Grete Visser en Puck Sanders brachten kiezers naar locaties waar ze alsnog konden stemmen.