ABN AMRO zet een escape room in bij de werving van nieuwe werknemers. De kamer, die de naam Unigma heeft, daagt studenten en jonge professionals uit om onder tijdsdruk een aantal vraagstukken op te lossen.

De escape room confronteert de deelnemers op speelse wijze met hun sterke en zwakke eigenschappen. Zo ontstaat een persoonlijke profielschets, die Nijmeegse starters helpt om zich te profileren op de arbeidsmarkt. De verplaatsbare escape room staat 16 maart van 10.00 – 17.00 op de Radboud Universiteit tegenover het Cultuurcafé en is voor alle studenten en starters toegankelijk.

Tessa van Berckelaer van ABN AMRO Recruitment: “Voor pas afgestudeerde studenten is het direct na hun studie vaak niet duidelijk hoe ze zich op de arbeidsmarkt kunnen onderscheiden en welke baan bij hen past. De Unigma helpt ze ontdekken waar hun persoonlijke kwaliteiten en talenten liggen. ABN AMRO wil studenten op een andere manier laten kennismaken met de bank en krijgt ondertussen een goed zicht op welke jonge professionals bij de bank passen. We zoeken niet meer alleen naar de beste jongens en meiden van de klas, maar vooral naar starters met de juiste mentaliteit: ambitieus, proactief en ontwikkelingsgericht.”

Inzicht en samenwerking

Deelnemers worden getest op vier onderdelen: ruimtelijk inzicht, logica, zintuigelijk en samenwerking. De challenges die de studenten in de escape room uitvoeren zijn gebaseerd op de gerenommeerde methodiek van de Myers-Briggs type indicator (MBTI). De escape room wordt door twee deelnemers tegelijk gespeeld in twee gespiegelde ruimtes. Via een raam kunnen ze, naast individuele vragen, ook samen challenges oplossen. Ook is er een tablet aanwezig waarmee deelnemers via Facebook Live hun vrienden kunnen inschakelen voor hulp. Uiteindelijk krijgen de deelnemers met een rapport inzicht in hun persoonlijkheid.

Unigma is ontwikkeld in samenwerking met Sherlocked, de eerste partij die escape rooms in Nederland aanbood. Het is voor het eerst dat een psychologische test voor werving is toegepast in een escape room.