Stedelijk Gymnasium Nijmegen debatteert tijdens NK-finale over ontwikkelingshulp

De 32 beste scholen van Nederland hebben zich geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren, waaronder het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Op 21 januari gaan bij de Universiteit Utrecht de scholieren verbaal de strijd aan om de titel ‘Nederlands Kampioen’ te bemachtigen.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben”, aldus voorzitter  Roderik van Grieken.

Op zaterdag 21 januari biedt Universiteit Utrecht het podium aan 400 havo/vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben 124 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op de gastlocatie, tevens de school van de titelverdediger, het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

De voorrondes hebben 32 finalisten opgeleverd die gedegen kanshebbers zijn om de titel Nederlands Kampioen te veroveren.

Partnerschap

Als partner van het NK Debatteren voor scholieren juicht de Universiteit Utrecht het toe dat scholieren naast hun school extra activiteiten ontwikkelen en zo bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben 20 honoursstudenten van de universiteit tijdens de voorrondes gejureerd en hebben ze mede bepaald welke scholen in het finaledebat komen te staan

Extreme standpunten

De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke 2 improvisatiestellingen.

De scholieren zullen onder andere over de volgende voorbereide stellingen het debat aangaan:

  • Ontwikkelingshulp moet alleen aan lokale bedrijven worden verstrekt
  • De publieke omroep moet minstens twee uur per week zendtijd bieden aan extreme standpunten
  • Mensen die door automatisering hun baan verliezen, hebben recht op een basisinkomen

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.