Het bruiste in het afgelopen jaar bij Regionaal Jeugdorkest Corrente (RJOC). Vooral de transformatie van gezelschap met Nijmeegs karakter naar orkest met streekfunctie heeft fors impact gehad.

Steeds meer getalenteerde jonge muzikanten uit de wijde omgeving vinden dan ook nu een plek in het RJOC. Deze verandering is tevens goed merkbaar in het repertoire: meer ambitie, meer uitdaging. Zo staat op het Nieuwjaarsconcert 2017 een gedeelte van de vermaarde De Schilderijententoonstelling van de Modest Petrovitsj Moessorgski (1839-1881) op het programma. Deze ambitieuze keuze stelt de technische bagage van de jonge orkestleden behoorlijk op de proef.

Ook voor een strakke uitvoering van Brahms’ Hungarian Dance is een scherpe focus vereist. Maar met At World’s end uit de populaire filmfantasy ‘Pirates of the Carribean’ of de Canon van Pachelbel kunnen de jonge muzikanten weer wat relaxen.  Het orkestrale Andante Festivo van Sibelius – een stuk oorspronkelijk geschreven voor het koor van een houtzagerij – vormt een gedragen tegenwicht in het door dirigent Guido Jansen samengestelde, uitgebalanceerde programma.

Zigeunerklanken en Slavische dansmuziek zorgen voor de lichte toon van het concert. En dan is uiteraard ook nog de grote finale. Die bevat – zoals gebruikelijk op het RJOC-Nieuwjaarsconcert ‑ een enerverende muzikale verrassing. Kleine hint: pakweg 60 strijkstokken gaan dan harmonieus op en neer bij de vertolking van een wereldberoemd stuk.

Nieuwjaarsconcert 2017 RJOC Nijmegen
Tijd: zondag 15 januari 2017, 15.00 uur
Plaats: Aula Stedelijk Gymnasium, Kronenburgersingel 269, Nijmegen
Entree: € 7,50 | t/m 12 jaar: € 4,-