Na een zinderende jubileumeditie van het Nijmeegs Boekenfeest in 2016 belooft ook het elfde Boekenfeest veel goeds: het thema van de Boekenweek is dit jaar namelijk ‘Verboden vruchten’.

Drank en drugs, overspel en obsceniteit – de mens is genotzuchtig, zowel in het leven als in de literatuur. Op zaterdag 25 maart reizen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars af naar Nijmegen om hun licht te laten schijnen over dit thema via interviews en lezingen, en zijn er voordrachten van zowel grote literaire namen als aanstormende talenten.

Zo gaat Nijmeegs trots Jaap Robben in gesprek met zowel Herman Koch, de schrijver van het Boekenweekgeschenk, als Connie Palmen, de schrijfster van het Boekenweekessay. Koch brak als schrijver in 2009 door met Het diner, dat aan 40 landen verkocht werd en maandenlang in De Bestseller 60 en op de bestsellerlijst van The New York Times stond.

Bovendien gaat binnenkort de Amerikaanse verfilming in première, met Richard Gere in de hoofdrol. Zijn meest recente boek, De Greppel, kwam in november uit en is volgens Het Parool “een ode aan de verbeelding.” Het essay komt van Connie Palmen, die met haar werk prijzen in de wacht blijft slepen: de AKO Literatuurprijs, het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, en onlangs de Libris Literatuurprijs voor haar meest recente boek Jij zegt het, over de gepassioneerde, noodlottige romance tussen schrijvers Ted Hughes en Sylvia Plath.

De avond wordt groots geopend met een optreden van Sven Ratzke. De Duits-Nederlandse “homme fatale van het hedendaagse entertainment” toerde al eerder de hele wereld over met STARMAN, een show die zich laat beluisteren als een muzikale ode aan David Bowie. Samen met zijn band opent Ratzke het Boekenfeest met een muzikaal optreden, speciaal voor het Boekenfeest samengesteld rondom het thema.

Het volledige programma wordt bekend gemaakt op woensdag 1 februari. Dan start ook de kaartverkoop.

Het Nijmeegs Boekenfeest wordt georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Literair Productiehuis Wintertuin, de Bibliotheek Gelderland Zuid, Stadsschouwburg en De Vereeniging, Boekhandel Dekker vd Vegt, Faculteit der Letteren RU, Op Ruwe Planken en Radboud Reflects.

NIJMEEGSE BOEKENFEEST

Datum: 25 maart 2017
Locatie: Concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein 2d, Nijmegen
Aanvang: 20:00 uur, deuren open: 19:30 uur
Entree: €17,50 / €15,- (biebpas) / €10,- (CJP/student)
Meer info: nijmeegsboekenfeest.nl
Voorverkoop: vanaf 1 februari via obgz.nl/agenda of bij de kassa’s van Dekker v.d. Vegt, de Stadsschouwburg en Bibliotheek de Mariënburg.

Fotograaf: Marcel Krijgsman