In december 2016 werd opnieuw een recordaantal energiecontracten afgesloten bij Pricewise. In de topmaand steeg het aantal contracten met 14% ten opzichte van dezelfde maand in 2015 en zelfs met bijna 50% ten opzichte van december 2014.

December is uitgegroeid tot de overstapmaand bij uitstek, net als bij zorgverzekeringen. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise.nl.

Toename per provincie

De grootste groei in de afgelopen decembermaand (ten opzichte van 2015) werd gerealiseerd in Zeeland (afgerond 26%), gevolgd door Flevoland (25%), Gelderland (19%) en Limburg (19%).

Overijssel (9%), Drenthe (10%), Zuid-Holland (10%), Noord-Brabant (11%) en Utrecht (11%) bleven ruim onder het landelijk gemiddelde van 14%.
Noord-Holland (15%), Friesland (16%), Groningen (17%) bleven net boven het gemiddelde.

Tijd om over te stappen

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de overstappers in december switcht omdat hun contract afloopt. Van de overige deelnemers zegt 24% dat ze tijdens de feestdagen ‘eindelijk’ tijd hebben om een nieuw energiecontract te regelen. 12% van de klanten denkt dat overstappen rond de jaarwisseling moet, net zoals bij zorgverzekeringen. De rest, ook 12%, stapt over vanwege veranderingen in tarieven.

Overstappers

De grootste groep overstappers bij onze vergelijkingssite is tussen de 25 en 35 jaar (25%). De groepen 35-45 jaar en 45-55 jaar hebben ook een groot marktaandeel, met elk rond de 21%. De oudste inwoners van ons land dragen eveneens een flinke steen bij aan de overstapmaand voor energie: 15% van de overstappers is tussen 55 en 65 jaar, 12% is 65 jaar en ouder.

De groep tot 25 jaar bungelt onderaan met 4%. “Dat laatste is niet zo verwonderlijk: de meeste jongvolwassenen wonen nog thuis of in een studentenhuis, waar de huisbaas de energieleverancier kiest”, aldus De Kok.

Meer mannen dan vrouwen

Energie blijft een mannenzaak: de meeste energiecontracten werden afgesloten door mannen. Zij sluiten 70% van de contracten af, tegen 30% door vrouwen.

Nederlandse groene stroom per provincie

Groene stroom van Nederlandse bodem was onder de nieuwe energiedeals populairder dan ooit. In de Zeeuwse contracten zat gemiddeld 25% ‘echt’ groene stroom. Utrecht werd tweede met afgerond 23%, gevolgd door Flevoland (22%), Noord-Holland (21%), en Noord-Brabant (21%).

De rest van de ranglijst:

Limburg (21%)
Zuid-Holland (20%)
Groningen (20%)
Gelderland (18%)
Overijssel (17%)
Drenthe (16%)
Friesland (16%)