“Ik ben volledig overdonderd door het resultaat van een avond Beursvloer”, concludeert Carine Pots, vrijwillig ambassadeur bij Kinderzwerfboek. Tijdens De Beursvloer van Rijk van Nijmegen Uitdaging, op 7 november jongstleden, stelde ze zich tot doel ruim 1000 kinderboeken in te zamelen om deze in december als kinderzwerfboeken uit te delen met Voedselbank Nijmegen.

De Beursvloer heeft een gigantisch sneeuwbaleffect!

“De Beursvloer heeft een gigantisch sneeuwbaleffect!”, zegt Carine. Ze omschrijft de avond: “De eerste match was binnen vijf minuten gemaakt. Martin Dekker verwachtte met zijn collega’s van Barenbrug ruim 200 boeken in te kunnen zamelen. Een mooi begin: nog 800 boeken te gaan. Voor het sluiten van De Beursvloer, maakten ook Sprague Europe, AA-FM en Werkbedrijf Rijk van Nijmegen een match met Kinderzwerfboek. Elly Jaspers had nog 50 nieuwe kinderkerstboeken thuis liggen: die mocht ik ook komen ophalen. De gong ging, de beursvloer werd gesloten. Martin Dekker van Barenbrug en ik werden het podium op geroepen: Wij hadden de meest bijzondere match van de avond gesloten!”

Dit moment maakte dat De Beursvloer voor de ambassadeur van Kinderzwerfboek nog niet gesloten was. De match inspireerde meerdere organisaties: DAR, Stichting Perspectief en gemeente Wijchen wilden ook meehelpen om te zorgen dat het doel van 1000 mooie kinderboeken inzamelen behaald zou worden.

Een ware ambassadeur

Eufride Klein Rouweler van Stichting Perspectief ontpopte zich volgens Carine zelfs tot een ware ambassadeur. Haar enthousiasme rolde als een steeds groter wordende sneeuwbal door Beuningen. Het resultaat: Gemeente Beuningen besloot ook boeken in te zamelen, met Voedselbank Beuningen en Wijchen werd contact gelegd voor een uitdeelactie en Basisschool De Speelhoeve doneerde haar oude schoolbibliotheek aan Kinderzwerfboek. “Deze Beursvloer is meer dan geslaagd!” concludeert Carine, die vertelt dat ze inmiddels ruim 2500 geschikte kinderzwerfboeken heeft ontvangen.

Wat gebeurt er met deze kinderboeken?

De boeken zijn inmiddels uitgezocht en omgetoverd tot kinderzwerfboeken. De boeken zullen in januari uitgedeeld worden via de Voedselbanken in Nijmegen, Beuningen én Wijchen. De boeken die eventueel overblijven worden in KinderzwerfboekStations in de regio geplaatst.

Ieder kind een boek

Zit haar werk er nu op? “Nee, zeker niet. Dit is pas het begin”, vertelt de gepassioneerde ambassadeur. Haar missie voor het nieuwe jaar: minstens twintig KinderzwerfboekStations in de regio. Want: “Ieder kind moet een boek kunnen lezen”. Helaas zijn er veel gezinnen die geen boeken in huis hebben, doordat ze deze bijvoorbeeld niet kunnen betalen. KinderzwerfboekStations bieden hier een uitkomst op: De Stations staan op plaatsen waar veel kinderen komen. Toegankelijk, laagdrempelig en aantrekkelijk. Zo opent STIP Dukenburg bijvoorbeeld binnenkort een kinderzwerfboekstation in Meijhorst.

Helpt u ook mee?

Hoe meer KinderzwerfboekStations er zijn, hoe meer kinderen uitgenodigd zullen worden eens een boek mee te nemen, te lezen en weer te laten zwerven. Helpt u ook mee? Kinderzwerfboek is nog op zoek naar ambassadeurs in de regio én naar geschikte locaties voor KinderzwerfboekStations.

Meer informatie: www.kinderzwerfboek.nl

Fotograaf: Ger Loeffen