Zo’n vijftig mensen schoven aan tafel, 14 december, voor een Kerstlunch in de Thornse Molen (Persingen). Een feestelijk uitje, speciaal voor mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal. “Fijn om even iets anders te doen, aan iets anders te denken”, zegt een vrouw. Haar tafelgenoten knikken instemmend.

Gezellig geroezemoes, getik van bestek. Aan de tafels ontstaan geanimeerde gesprekken. Beekse en Groesbeekse mantelzorgers delen ervaringen met mensen uit Millingen, Berg en Dal en Kerkerdom en lachen om anekdoten. Een man uit Ooij wijst naar het fraaie uitzicht vanuit de molen. “Hier ben ik opgegroeid, dat land heb ik nog geploegd.” Herinneringen komen boven. Een vrouw vertelt over logeerpartijen in de polder, toen ze kind was. ”Ik kwam uit Groesbeek en had het dan vaak koud. Want op de dijk, waar mijn tante woonde, stond veel wind.”

Kletsen

De Kerstlunch is bedoeld voor iedereen uit de gemeente Berg en Dal die voor iemand zorgt. “Ik bent de hele dag bezig voor mijn man, die ziek is. Dan is het heerlijk om er even uit te zijn en gezellig te kletsen.” De anderen beamen: “Die contacten zijn broodnodig.” Menigeen gaat voor een tweede ronde van het smakelijke en feestelijke buffet. Warme en koude schotels, brood, zalmrolletjes, de keuze is groot Serveersters houden ondertussen de kopjes koffie en thee gevuld.

Vrij genomen

Twee zussen uit Leuth zijn heel enthousiast. “Voor ons is het de eerste keer dat we aan zoiets meedoen.” De één heeft zelfs een paar uur vrij genomen. “Leuk dat er zoveel georganiseerd wordt voor mantelzorgers, maar wel jammer dat die activiteiten overdag zijn, want dan werken we”, vinden ze.
Nadat de lunch officieel is afgelopen (om 13.30 uur) blijven nog vele mantelzorgers hangen. “Haha, gezelligheid kent geen tijd.”

De Kerstlunch is een initiatief van Mantelzorg Berg en Dal en is georganiseerd door vrijwilligers. Ook voor volgend jaar hebben de vrijwilligers weer diverse bijeenkomsten voor mantelzorgers voorbereid. Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina of op www.mantelzorgbergendal.nl.