Op vrijdag 25 november presenteren de schrijvers Joost Oomen en Lisa Weeda, die begeleid worden binnen de ontwikkeltrajecten van Literair Productiehuis Wintertuin, hun chapbook op de Avond van de grote beloftes. Een chapbook is een predebuut: een kleine uitgave in boekvorm waarin het kunnen van de auteur wordt getoond.

In de kunsten stond de verbeelding lange tijd ver boven de platte werkelijkheid. ‘Echt gebeurd is geen excuus,’ schreef Gerard Reve. En Mark Twain zei: ‘Never let the truth get in the way of a good story.’ Het zijn uitspraken die gedateerd aanvoelen. Alsof we de wereld niet langer willen kennen en duiden door middel van verzonnen verhalen, maar eerder door het vertellen van ‘het echte’ verhaal. Is er een nieuwe tijd aangebroken?

Was de 20e eeuw in de kunst, de politiek en de wetenschap de tijd van de Grote Verhalen, en de 21e eeuw van de non-fictie? Waar komt het nieuwe verlangen naar echtheid vandaan? Waarom is de werkelijkheid zo populair? En whatever happened to de verbeelding? Tijdens het Wintertuinfestival, dat van 23 t/m 26 november plaatsvindt in Nijmegen, staan deze vragen centraal. Tientallen schrijvers, dichters, denkers en kunstenaars gaan in op het festivalthema van dit jaar: echtheid binnen en buiten de literatuur.

Ook Joost en Lisa zijn aan de slag gegaan met dit thema en presenteren een avondvullend programma. Te gast zijn schrijver en activiste Heleen Debeuckelaere, antiquariaatkenner en veilingmeester Geert Postma en jazzgitarist Jorrit Westerhof.

Wintertuin maakte dit jaar een bijzonder extraatje: in de verzamelbundel Dit is echt lees je werk van alle auteurs uit het agentschap van Wintertuin, een bonte bloemlezing van proza, poëzie, beeld en non-fictie geïnspireerd op het festivalthema. Tijdens de Avond van de grote beloftes zal een aantal van hen voordragen uit de bundel en wordt deze unieke publicatie gepresenteerd.

AVOND VAN DE GROTE BELOFTES

Datum: vrijdag 25 november 2016
Locatie: Theater Het Badhuis, Daalseweg 262, Nijmegen
Aanvang: 20:30 uur, deuren open: 20:00 uur
Entree: € 6 / € 3 (CJP-/studentenpas)
Kaarten: wintertuinfestival.nl/vrijdag en aan de deur

Let op! Er is beperkt plaats in Het Badhuis. Koop dus tijdig je kaartje!
Meer info: wintertuinfestival.nl/vrijdag

Foto: Gaby Jongenelen Fotografie