Jochem van Gelder eert vrijwilligers ‘jarig’ Ronald McDonald Huis

Negen vrijwilligers die al 25 jaar werken voor Ronald McDonald Huis Nijmegen zijn in de Sint Stevenskerk in het zonnetje gezet. Ambassadeur Jochem van Gelder presenteerde de jubileumavond waarin sponsoren, relaties en vrijwilligers stilstonden bij het 25-jarig bestaan van het Huis en onder meer luisterden naar een indrukwekkende speech van de 12-jarige Julia, over waarom haar ouders in het Huis logeerden.

“Het is geweldig dat jullie hier zijn. Dankzij jullie onvoorwaardelijke steun, hulp en gulle donaties kunnen wij al 25 jaar ouders van kinderen die zijn opgenomen in het Rabdboudumc een thuis ver van huis bieden.” Zo opende Erny Frowijn, manager Ronald McDonald Huis Nijmegen, de jubileumavond in de prachtig verlichte Sint Stevenskerk. Met muzikale optredens en toespraken werd stil gestaan bij de ongeveer 12.500 gezinnen die de afgelopen jaren in het Huis logeerden én bij de 135 vrijwilligers die het Huis onbezoldigd draaiende houden.

ronald-mcdonald-2

Een kus van mama of papa
Eén van de vrijwilligers van het eerste uur is Tonny Slaats. Met haar achtergrond in de verpleging wist zij uit eigen ervaring hoe belangrijk het is voor een ziek kind om zijn of haar ouders dichtbij te hebben voor een kus, een knuffel of een verhaaltje voor het slapengaan. “Ik kan me een van mijn eerste diensten, tijdens Kerst, nog levendig herinneren. Er logeerde een gezin uit Friesland. Het was zo fijn en hartverwarmend om voor hen te zorgen. Juist tijdens Kerst zijn de ontmoetingen wat persoonlijker, je hebt diepgaandere gesprekken.”

Zorgen over premature baby
De zaal met 350 aanwezigen viel stil toen de 12-jarige Julia op het podium vertelde hoe haar ouders acht weken lang tussen hoop en vrees leefden in het Ronald McDonald Huis, nadat Julia extreem prematuur geboren werd. “Ik ben een lentekind geboren in de winter”, vertelde ze. “Er was geen roze wolk, maar witte mist na mijn geboorte. Laatst ben ik voor het eerst weer met mijn ouders in het Ronald McDonald Huis geweest. Mijn ouders herkenden veel en even leek de witte mist terug te komen. Maar nu was het verschil dat ik naast hen liep.” Ook het optreden van zanger Sjors van der Panne, finalist van The Voice of Holland 2014, met ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij liet de zaal niet onberoerd achter.

Nijmeegse samenleving
Voorzitter Hans Blaauw benadrukte in zijn speech de belangrijke rol die het Ronald McDonald Huis speelt in de Nijmeegse samenleving voor nu en in de toekomst. “Met een Ronald McDonald Huiskamer in het Radboudumc en 23 gastenkamers in het Huis die gemiddeld een bezetting kennen van meer dan 90%, is het bewijs geleverd dat dankzij onze inspanningen het Huis een belangrijke rol speelt en blijft spelen in de ondersteuning van gezinnen met een ziek kind”, aldus Blaauw.

ronald-mcdonald-3

Foto’s gemaakt door: Ivo Heshusius

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.