Wie wil kan woensdag 9 november met Het Dijkmagazijn op zoek gaan naar de grote grazers en de bijzondere planten in de Weurtse Buitenlanden. Of gewoon lekker een frisse neus halen en kijken wat er te ontdekken valt samen met de gids.

De uitgestrektheid van de Weurtse buitenlanden is verrassend voor degene die het gebied alleen vanaf de dijk kent. De Weurtse plas domineert dit natuurgebied en zorgt voor riante vergezichten.

Naast de vergezichten bieden de Weurtse buitenlanden ook het nodige aan bijzondere planten. Opvallend zijn bijvoorbeeld de kaardenbol en de kruisdistel. Het lijken distels, maar dat zijn ze voor biologen niet. Bij de kaardenbol staan de bladeren op een aparte manier aan de stengel en verzamelen water. Nu de herfst nadert vreet een speciale paddenstoel de stengel van de kruisdistel door. De plant komt los te liggen in het veld, en als de wind komt rolt de plant als een ‘tumbleweed’ over de vlakte en verliest dan zijn zaden.

De gids zal ook uitleggen hoe de bijzondere kruisdistel een veilige plaats biedt voor vogels die een nest willen bouwen. De paarden en koeien in de uiterwaard houden flink afstand van de plant vanwege zijn scherpe bladeren en stekels. Een andere bijzondere eigenschap: voor ongelukkige huwelijken biedt de plant een oplossing…

Tip: trek stevig schoeisel aan.

Weurtse wandeling, woensdag 9 november, 14.00-15.30 uur.
Startplaats RK Kerk Weurt. Deelname € 3,50 volwassenen, kinderen € 2,50.
Meer info: www.hetdijkmagazijn.nl, zie ook www.facebook.com/Dijkmagazijn