De gemeente Nijmegen hangt op 11 oktober de regenboogvlag uit voor Coming Out Dag, samen met zeker 45 gemeenten, het ministerie van OCW en Movisie. Deze dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn.

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare ondersteuning van de gemeenten voor LHBT- inwoners, maar ook een oproep aan alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Coming Out Dag in Nijmegen
Als aftrap hangt wethouder Bert Frings dit jaar op 11 oktober om 8.30 uur de regenboogvlag aan de Stevenstoren, in aanwezigheid van leerlingen van basisschool Petrus Canisius. Nieuw dit jaar zijn Regenboogbanieren die op diverse (toegangs)locaties in de stad hangen. Daarnaast hijst een groot aantal winkeliers de regenboogvlag en is ook aan inwoners de oproep gedaan een vlag op te hangen. Andere plekken waar traditiegetrouw de regenboogvlag hangt (o.a.):

 • Stadhuis
 • Scholen voor voortgezet onderwijs
 • Basisscholen
 • Doornroosje
 • Politie
 • NEC (De Goffert)
 • GGD
 • Bij de welzijnsorganisaties gevestigd in de Castellatoren
 • Theater AanZ
 • Theaterbureau Mind Mix
 • Antidiscriminatiebureau Ieder1Gelijk
 • COC Nijmegen/ roze huis
 • ROC Nijmegen
 • 20 wijk- en jongerencentra
 • 45 sport- en recreatieaccommodaties

Activiteiten in het centrum
Ook nieuw dit jaar zijn activiteiten in het stadscentrum op dinsdagmiddag 11 oktober. Homojongerenorganisatie Dito! komt ‘uit de kast’ met een roze kast in het centrum, en publiceert op www.ditonijmegen.nl ‘coming out’-verhalen. Theaterbureau Mind Mix vraagt voorbijgangers waar zij op vallen, of wat zij aantrekkelijk vinden, in de foto-actie ‘Ik val op.’ De uitspraken worden op een krijtbord geschreven en samen met de ‘eigenaar’ vastgelegd op een foto, die op een photowall wordt geplakt.

Het hele jaar door
De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Individuen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft, zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

De actie is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2016 en #comingoutdag2016.