Een speciale wijn-app biedt alle mogelijke informatie over Groesbeekse wijnen. De zes wijngaarden rond het dorp worden stuk voor stuk beschreven, met van ieder de bezoekmogelijkheden, wijnproeverijen en de daar geproduceerde wijnen.

Ook bijzondere arrangementen van iedere wijngaard hebben er een plek in gekregen. Bovendien bevat de app een speciale wijn-fietsroute die langs de zes wijngaarden voert. Die route is gemaakt door het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN). De app ‘Groesbeek Wijndorp’ is gratis te downloaden vanuit de appstores.

Netherlands, Groesbeek, Wijnhoeve De Colonjes

Groesbeek wijndorp

Dat Groesbeek en omgeving trots is op de zes wijnhuizen rond het dorp, is niet verwonderlijk. Tientallen hectares wijnbouw liggen fraai tegen de hellingen van het prachtige glooiende landschap en maken van dit deel van Nederland een echt wijngebied. De Stichting Recreatie en Toerisme Berg en Dal heeft de wijn-app samen met de gemeente Berg en Dal en de lokale wijnboeren gemaakt. Ieder wijnhuis heeft zijn eigen plek in de wijn-app.

De app is bedoeld voor de promotie van de wijngaarden en het toerisme in de gemeente Berg en Dal en biedt daarvoor ook informatie over musea, attracties, horeca en overnachtingsmogelijkheden. Bovendien geeft de app informatie over de druiventeelt en andere wijngaarden in Nederland in het algemeen. Dit omdat de rond Groesbeek aangeplante rassen voor vrijwel 100% ook de rassen zijn die elders in Nederland staan. Mariëlle Beukers, auteur van het boek: ‘Wijn van eigen bodem’, zorgde voor de teksten. De Groesbeekse wijnen en nog zo’n 200 andere zijn komend weekeinde zelf te proeven tijdens de Nederlandse Wijnfeesten op 24 en 25 september in het centrum van Groesbeek (www.nederlandsewijnfeesten.nl).

Techniek

De inhoud van de wijn-app verschilt bij gebruikt op tablet of smartphone. De tablet-versie is uitgebreider en geeft informatie over alle wijngaarden in Nederland, de verschillende druivenrassen en is voorzien van diverse filmpjes. De smartphone-versie is speciaal ontwikkeld voor onderweg en heeft o.a. GPS navigatie voor de wijnroute langs alle wijngaarden. De app is gratis beschikbaar in de Apple App Store en (iOS) en Google Play. Voor de Duitse en Engelse markt zijn Duitse en Engelse versies te downloaden. De app is ontwikkeld door de Stichting Toerisme en Recreatie (STER) Berg en Dal en Your World Publicers Nijmegen B.V. en gefinancierd door de gemeente Berg en Dal en de Provincie Gelderland.