De Waalbrug in Nijmegen is een van de veertien locaties van Rijkswaterstaat, die meedoet aan Open Monumentendag. Op zondag 11 september vindt om 11.00 uur een rondleiding plaats langs dit stadsicoon van Nijmegen en langs de nieuwe bruggen van de stad. De rondleiding start vanaf de Dorpsschuur, Oosterhoutsedijk 29 in Lent. 

De reusachtige stalen Waalbrug bij Nijmegen heet officieel Wilhelminabrug en is een Rijksmonument. De volle lengte van de Waalbrug bedraagt 604 meter. In het midden is de boog ongeveer 65 meter hoog. De grootste de boog is 244,10 meter lang en was bij oplevering in 1936 de langste overspanning van een rivier in Europa. De brug is een van de mooiste voorbeelden van de stalen boogbruggen, zoals die in de jaren dertig over de grote rivieren zijn gebouwd. Bij de inpassing in het landschap is rekening gehouden met de scheepvaart en het zicht op het uiterwaardenlandschap.

Iconen en symbolen

Rijkswaterstaat doet voor het zevende jaar mee aan de landelijke Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘Iconen en symbolen’. Sinds 1798 werkt Rijkswaterstaat dagelijks aan de aanleg en het beheer van wegen en vaarwegen. Rijkswaterstaat beheert zo’n 6.800 (unieke) objecten. Vuurtorens en havenlichten, bruggen, sluizen en stuwen zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, waarmee Rijkswaterstaat mede het gezicht bepaalt van Nederland. Uit deze bouwwerken heeft Rijkswaterstaat een aantal monumenten met een iconische waarde geselecteerd en dit jaar opengesteld voor het publiek.

In Gelderland doen dit jaar naast de Waalbrug in Nijmegen, de Rijkswaterstaat-monumenten John Frostbrug in Arnhem, Sluis Eefde en de brug, stuw en sluis bij Nederasselt mee aan de Open Monumentendag. Bij de sluis in Nederasselt kan ook het historisch schip RWS 1 bekeken worden.

Meer informatie

Alle Rijkswaterstaat-openstellingen en activiteiten zijn terug te vinden op rws.nl/openmonumentendag. Een volledig overzicht van het programma kunt u vinden op de website van de Open Monumentendag 2016.

Foto: © Wikimedia Commons