Zaterdag 24 september vindt de groots opgezette Techniekdag Nijmegen plaats in het Technovium-gebouw. Het perspectief voor technisch geschoolde arbeidskrachten lijkt voor verschillende branches in de techniek goed.

Dat blijkt uit onderzoeken van zowel de stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) als uit onderzoeken van het UWV naar kansen op de arbeidsmarkt. Lokaal bedrijfsleven en onderwijs slaan daarom de handen ineen om de jeugd te enthousiasmeren voor techniek en technologie. Door een diversiteit aan doe-activiteiten maken deze jongeren op een uitdagende manier kennis met de wereld van techniek.

Organisatie en perspectief

De Techniekdag wordt georganiseerd door Junior Technovium, VNO-NCW regio Arnhem- Nijmegen, het regionale bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen (mbo, hbo en universiteit).

Techniek heeft meer dan ook de toekomst, zeker als we de gevaren maar ook de mogelijkheden van de digitalisering beter leren begrijpen. Technische veranderingen door bijvoorbeeld robotisering leiden mogelijk tot verlies van banen maar leiden ook tot kansen die benut kunnen gaan worden. De digitale revolutie zal ieders leven beïnvloeden en veranderen, hetgeen zeker zal leiden tot een grotere instroom van jongeren in technische beroepen.

Gratis activiteiten

De Techniekdag is vrij toegankelijk voor iedereen die wil ervaren hoe leuk en veelzijdig techniek is. Scholen (van vmbo tot en met universiteit) en bedrijven uit de regio Nijmegen presenteren zich door middel van doe-activiteiten. Jongeren tot 14 jaar kunnen zo op een leuke manier kennis maken met technische opleidingen en beroepen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld alles te weten komen over energie, elektriciteit en watermanagement.

Er is een VLOG-wedstrijd voor middelbare scholieren en in het kader van voedsel en technologie is er een supermoderne pannenkoekenprinter. Jongeren maken kennis met de technologie van de 21e eeuw zoals 3D printen en lasersnijden. Metaal, bouw, timmerindustrie, meubel/interieurbouw, installatietechniek, elektro- en motorvoertuigentechniek en ICT presenteren zichzelf tijdens deze kijk-, doe- en speeldag.

Toekomst

Met de kansen in de techniek in het achterhoofd en met het positieve perspectief voor jongeren in de techniek is het van groot belang om jongeren, jongens én meisjes, al vroeg te enthousiasmeren voor techniek. Bij de Techniekdag bieden zo’n 60 standhouders de mogelijkheid kennis te maken met die wondere wereld van de techniek.

Datum: zaterdag 24 september, 10:00-16:00 uur
Locatie: Technovium-gebouw, Heyendaalseweg 98, Nijmegen

De Techniekdag is voor iedereen vrij toegankelijk.