De Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers is Writer in Residence tijdens aankomend Wintertuinfestival, dat van 24 tot 27 november in Nijmegen plaats gaat vinden. Olyslaegers verblijft gedurende de hele festivalweek in het middeleeuwse Besiendershuis aan de Waalkade en zal tijdens zijn verblijf schrijven, optreden en les geven. Ook is hij te gast op de grote festivalavond op 26 november in Doornroosje.

Jeroen Olyslaegers (1967) is een bijzonder figuur in de Nederlandstalige literatuur. Hij woont in Antwerpen en schrijft daar columns, theaterteksten en proza. Olyslaegers is een maatschappelijk betrokken schrijver. Zo legde hij in 2013 zijn werk tijdelijk stil om zich aan te sluiten bij Occupy Antwerpen. Elke zaterdag deelde hij soep uit in het centrum om mensen bewust te maken van de armoede in de stad. Zijn recent verschenen roman WIL speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Olyslaegers weet dit verleden te verbinden met de eenentwintigste eeuw, door de vanzelfsprekende grenzen tussen goed en kwaad te betwisten. Onlangs ontving Olyslaegers van NRC vijf sterren voor zijn nieuwe roman WIL: ‘Jeroen Olyslaegers heeft een verdomd belangrijk boek geschreven’.

Het repertoire van Olyslaegers past perfect bij het thema van het Wintertuinfestival: fictie versus non-fictie. In zijn werk probeert Olyslaegers de wereld en de mens, vooral op politiek vlak, te begrijpen door middel van fictie. Zo brengt hij met WIL de weerbarstige werkelijkheid van de Tweede Wereldoorlog en de rol van de Belgen met verbeeldingskracht tot leven.

Het Wintertuinfestival, dat van 24 tot en met 27 november plaatsvindt in Nijmegen, gaat over de verhouding tussen fictie en non-fictie. Staat fictie onder druk van de werkelijkheid? Tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars gaan in op het thema. In vier dagen tijd reizen zowel grote literaire namen als aanstormende talenten af naar Nijmegen en zijn er op talloze locaties in de binnenstad programma’s en activiteiten.

De kaartverkoop start op 3 oktober op wintertuinfestival.nl. Het precieze programma van de residentie wordt later op de website bekend gemaakt.

WINTERTUINFESTIVAL
Data: donderdag 24 tot zondag 27 november 2016
Locaties: talloze locaties in Nijmegen
Entree: variërend van gratis tot € 15,- per festivalonderdeel
Meer info: www.wintertuinfestival.nl

Foto: Koen Broos