Op donderdag 22 september organiseert D66 Nijmegen een stadsgesprek over de toekomst van het Honigterrein. Deze avond start om 20.00 uur en de toegang is gratis. Tijdens het stadsgesprek komen verschillende mensen aan het woord met een eigen invalshoek over de toekomst van het terrein. Daarnaast is er ruimte voor vragen, opmerkingen en ideeën vanuit het publiek.

Iconische plek

‘D66 koestert de Honig’, aldus Pieter van Megen, raadslid namens D66. ‘Nijmegen bruist, met hippe eettentjes, heerlijke stadsstranden en alle festivals en festiviteiten. Het Honigcomplex is daar een onlosmakelijk onderdeel van.’ Het Honigterrein wordt echter gesloopt en moet plaatsmaken voor een nieuwbouwwijk. Althans, dat zijn de plannen van de gemeente Nijmegen. Van Megen: ‘Deze iconische plek moet volgens planning in 2023 plaatsmaken voor woningen. Maar D66 vindt dat er, gezien het succes van de Honig, nog eens goed naar die plannen moet worden gekeken. Dat is de reden dat we voor de zomer de discussie over de toekomst van het terrein hebben aangezwengeld.’

Kloppend hart van Nijmegen-West en het Waalfront

D66-raadslid Kristie Lamers is het daarmee eens. Zij wil de uniciteit van de Honig behouden voor Nijmegen: ‘D66 is blij met de diversiteit aan ondernemingen: van Oersoep tot De Smeltkroes en van Bounz tot Samosa. Het zijn maak-bedrijven, bierbrouwers of andere innovatieve ondernemers die zijn neergestreken zijn op het terrein. Samen zorgen ze voor een unieke mix aan bedrijvigheid. Dat gewoon van de kaart vegen omdat dat nu eenmaal zo gepland was, vindt D66 onverstandig en visieloos’, aldus Lamers. Zij ziet bovendien voordelen van het Honigcomplex voor de nieuwe woonwijk: ‘Het Honigcomplex kan samen met het Nyma-kwartier het kloppend hart van Nijmegen-West en het Waalfront zijn. Juist zo’n gebouw geeft een woonwijk een karakteristieke en unieke identiteit.’

Financiële gevolgen

D66 vroeg het college daarom om inzicht in de financiële gevolgen van (een deel van) het Honigcomplex te laten staan. Van Megen: ‘Woningen schrappen ten behoeve van horeca, cultuur en creatieve ondernemers kost de gemeente geld. Dat erkent D66 ook. Daarom willen we inzichtelijk krijgen wat de mogelijke scenario’s zijn voor de toekomst van het Honigcomplex. Met die input willen we de komende weken een brede discussie voeren met de stad.’

Stadsgesprek

Hierbij nodigt D66 iedereen van harte uit om deel te nemen aan het stadsgesprek. De inloop is om 19:30 uur en het programma start om 20:00 uur. Rond 22.00 uur wordt de bijeenkomst afgesloten met een borrel.