Arjen Lubach, K. Schippers en Rob Wijnberg bij Wintertuinfestival

Het Wintertuinfestival, dat van 24 tot en met 27 november plaatsvindt in Nijmegen, gaat over de verhouding tussen fictie en non-fictie. Staat fictie onder druk van de werkelijkheid?

Tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars gaan in op het thema. In vier dagen tijd reizen zowel grote literaire namen als aanstormende talenten af naar Nijmegen en zijn er op talloze locaties in de binnenstad programma’s en activiteiten.

Op donderdagavond 24 november organiseert Wintertuin in samenwerking met Cultuur op de Campus een college van niemand minder dan Arjen Lubach. Op vrijdagavond 25 november presenteren twee nieuwe talenten uit het agentschap van Wintertuin hun chapbook: Lisa Weeda en Joost Oomen.

Op zaterdagavond 26 november tovert poppodium Doornroosje om tot een literair walhalla tijdens de grote festivalavond. Onder meer Rob Wijnberg, K. Schippers, Jeroen Olyslaegers, Niña Weijers, Maud Vanhauwaert, Joost de Vries en Eerie Wanda zijn te gast. Aankomende weken maakt Wintertuin via website en social media meer bekend over de programma’s en de optredende artiesten. De kaartverkoop start op maandag 3 oktober via wintertuinfestival.nl.

Waarom dit thema? De laatste decennia heeft er in de literatuur een verschuiving plaatsgevonden van fictie naar non-fictie. Het aandeel literaire non-fictie in het totale boekenaanbod is fors toegenomen. Ook krijgen steeds meer literaire werken het stempel ‘autobiografisch’. De populariteit van verhalen die waargebeurd zijn groeit. De positie van fictie ten opzichte van de feiten lijkt veranderd. Waar komt het nieuwe verlangen naar echtheid vandaan? Waarom is de werkelijkheid zo populair? En whatever happened to de verbeelding? Deze, en talloze andere vragen, komen eind november aan bod tijdens het Wintertuinfestival.

WINTERTUINFESTIVAL
Data: donderdag 24 tot zondag 27 november 2016
Locaties: talloze locaties in Nijmegen
Entree: variërend van gratis tot € 15,- per festivalonderdeel
Meer info: www.wintertuinfestival.nl

Foto: Schulte Schultz

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.