Week van de Alfabetisering

Van 5 tot 11 september is de Week van de Alfabetisering, maar de Bibliotheek Gelderland Zuid is het hele jaar door actief op dit gebied. Nieuw zijn de Voorleeshond in Bibliotheek Muntweg, het Taalcafé in Bibliotheek De Mariënburg en het Taalspreekuur in Wijkgezondheidscentrum Lindenholt.

Het Taalcafé en het Taalspreekuur bieden laagdrempelige ondersteuning voor mensen die de Nederlandse taal beter willen leren. Bij het Taalcafé kan men ontspannen met elkaar oefenen, terwijl het Taalspreekuur is bedoeld voor specifieke vragen over gezondheidszorg. Voor kinderen is er de Voorleeshond, een stimulans voor kinderen om hardop te leren lezen in het bijzijn van een lieve hulphond. In diverse vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid is deze activiteit al een groot succes, vooral voor kinderen met dyslexie of opgebouwde leesvrees.

Naast de nieuwe activiteiten biedt de Bibliotheek Gelderland Zuid al jaren ‘Taalpunten’ voor laaggeletterden in de Nijmeegse bibliotheken De Biezantijn, Hatert, Muntweg, Zwanenveld en De Mariënburg: kasten met boeken en materialen voor mensen die beter willen lezen en schrijven. Voor persoonlijke hulp zijn in de Bibliotheek De Mariënburg en Zwanenveld sinds vorig jaar op vaste tijden vrijwilligers aanwezig om in het ‘Taalhuis’ hulp te bieden bij de Nederlandse taal.

Daarnaast kunnen mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal elkaar ontmoeten en oefenen met korte teksten in de diverse leeskringen voor laaggeletterden. Voor ‘taalarme’ gezinnen heeft de bibliotheek in samenwerking met welzijnsorganisatie Tandem de VoorleesExpress, een voorlezer komt dan twintig keer over de vloer om samen met de ouders een voorleestraditie tot stand te brengen. In de week van de alfabetisering krijgen laaggeletterde gezinnen bij het consultatiebureau een bon waarmee de kinderen van 0-4 uit het gezin in de bibliotheek gratis lid kunnen worden en een boekje van Woezel en Pip ontvangen.

Waarom zo veel aandacht voor taalvaardigheid bij de Bibliotheek Gelderland Zuid? In Nijmegen en omgeving hebben ongeveer dertigduizend mensen moeite met lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Één op de negen mensen tussen de vijftien en vijfenzestig jaar heeft moeite met het begrijpen van bijvoorbeeld bijsluiters van medicijnen, brieven van instanties of werkinstructies. Door leesvaardigheid en leesplezier te vergroten wil de Bibliotheek deze mensen graag hulp bieden.

Meer informatie over hulp met taalvaardigheid bij de bieb? Kijk op www.obgz.nl.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.