De klus is geklaard, en het is weer duidelijk: een beter feestje dan dit ga je niet krijgen. Het Vierdaagsefeestenvirus kan weer voor een jaar de quarantainekast in. Maar voordat het zover is, blikken we nog één keer terug… op een dagje genadeloos feestenvieren. De mooie dingen des levens: je vindt ze op Vierdaagsefeesten.

Lekker liggen is de leus
De vrijdag kende een mediterraan tempo. En dat is maar goed ook; des te beter konden je hersenen de Vierdaagsefeesten vibes nog even uitgebreid absorberen. Alles ging low profile, of op zijn elf-en-dertigst, noem het zoals je het noemen wil. Lekker liggen was de leus, hoe dan ook. Terwijl de kanjers van Vierdaagselopers de laatste kilometers vraten en de blaren trotseerden, gold in de stad ‘dresscode teenslipper’. Volgens de EHBO niet per sé verstandig, maar het stond wel lekker zomers. In de vele parkjes en op de strandjes werd massaal de schaduw opgezocht, stond het volume net een tandje lager en de muziek op niveautje hangmat. In de schaduw van de dag maakte Nijmegen zich op voor de laatste feestavond. Nog één keer werd alles gegeven. De vele bezoekers waaierden uit over de stad om Nijmegen rond 01.00 uur weer terug te geven aan haar inwoners.

Eindstand rondje stad: 23.200.000 kilometer
Zeven dagen rondje stad. Een gemiddeld rondje is 16 kilometer. Dit jaar ontvingen we 1.450.000 bezoekers. Onze rekenmachine vertelt ons dat er dan in zeven dagen 23.200.000 kilometer is gewandeld door onze feestgangers. Zo zie je maar weer, Vierdaagsefeesten is een waar sportevenement. En de 432 jonge Kidsloop helden wisten 2.580.000 stappen te zetten. Sta daar maar eens bij stil.

En dat is zeven! Wat ’n week weer en wat vloog ‘ie voorbij…
Het is een bekend gegeven, time flies… het was wederom een prachtige week met volop lachende gezichten: van barman tot bariton en van buschauffeur tot beenhamverkoper. Partir, c’est mourir un peu wordt weleens gezegd, oftewel: afscheid nemen is een beetje sterven. Vooruit, na zeven dagen feesten zijn je voeten misschien half overleden, maar dat komt goed. Gelukkig kan een einde ook een sprankelend begin inluiden… en daarmee kunnen wij alleen maar denken aan Vierdaagsefeesten 2017.

Betekent meer transpireren minder urineren?
Dankzij de vele bezoekers zijn er dit jaar weer vele liters urine opgehaald. Het vele zweten heeft effect gehad op de waterhuishouding, maar het lijkt er toch op dat we weer een half Wylerbergmeer zouden kunnen vullen. Doen we niet, want we gaan het weer lekker recyclen tot meststof voor de pompoenen en courgettes in Groesbeek. En zweten, jazeker… de gemiddelde temperatuur gedurende de week bedroeg 26,857 graden Celsius. Zeg maar gerust 27 hoor.

Food, facilitair & figures
500 mensen schoven aan bij de Boer aan Tafel. 50 liter yoghurt en 100 kistjes aardbeien werden in de Blenderbikes ‘getrapt’ tot een overheerlijke smoothie. 13.300 maaltijden gingen richting hongerige maag van de crewleden. 1748 kratten waren nodig voor de krattentribune en 450 tafels en 900 stoelen stonden op Plein ’44 tijdens de wereldrecordpoging Speeddaten. Tel uit je winst!

Kom te voet, dat doet je goed
Mocht je het nog niet door hebben, we houden graag getallen bij, want meten is tenslotte weten. Het Crowd Info Team hield dit jaar een uitgebreide enquête onder de bezoekers van Vierdaagsefeesten. Het percentage mannelijke en vrouwelijke bezoekers is gelijk verdeeld. 52% tegen 48% om precies te zijn. Wist je dat onze bezoekers steeds vaker voor ‘groen vervoer’ kiezen? 27% van hen kwam met de fiets en 23% met de benenwagen. Het autogebruik nam af met 4%, wat betekent dat slechts 19% met de auto naar het centrum van Nijmegen kwam dit jaar. De organisatie zelf legde al organiserend 4.200.000 meter af per hybride auto. Lekker duurzaam, want daar zijn we dol op.

SuperSale
Wil je nog een dagje langer in Nijmegen blijven? Of is je feestbudget nog niet op? Komt dat even goed uit, want op zaterdag 23 juli is het SuperSale in Nijmegen! Met heel veel mooie aanbiedingen… Dus hop, hop, hop. Lekker aan de shop!

Zzzzaterdag
Mogen wij voordat we de week definitief afsluiten een daverend applaus. Voor al die keiharde werkers die zich vóór en achter de schermen hebben ingezet om deze Vierdaagsefeesten wederom tot een succes te maken. Hulde! Dames en heren, it’s a wrap! Het herstel kan beginnen. 24 uur aan een stuk slapen is legaal. Maar nu… ga even rustig zitten, haal je agenda uit je tas, pak een rode stift uit de la en noteer: 15 t/m 21 juli 2017: de 48e editie van Vierdaagsefeesten. Heel graag tot dan!

Bezoekersaantallen
Totaal 2016: 1.505.000 bezoekers (2015: 1.508.500 bezoekers)

Per dag:
zaterdag 16 juli 2016 190.000
zondag 17 juli 2016 230.000
maandag 18 juli 2016 180.000
dinsdag 19 juli 2016 180.000
woensdag 20 juli 2016 240.000
donderdag 21 juli 2016 245.000
vrijdag 22 juli 2016  250.000

Foto gemaakt door: Jan Willem de Venster