De stad kleurde vanaf het ochtendgloren roze, want woensdag was Code Roze het devies. Dag 5 gaat gegarandeerd de boeken in als Warme Woensdag. Onze bezoekers lieten zich echter niet afschrikken en settelden zich in grote getale langs de route om de wandelaars richting finish te ondersteunen in woord én gebaar.

Rood van de hitte en roze van de feesten
Vanaf het Joris Ivensplein trok het Roze Legioen van wandelaars langs de Roze Fans die vanaf de Waalkade tot aan de Van Schevichhavenstraat de wandelaars aanmoedigden. Roze is niet alleen de kleur van de Giro die anderhalve maand geleden in Nijmegen koerste, maar ook de kleur van verdraagzaamheid. De LHBT-gemeenschap doet de jaarlijkse oproep om niet te discrimineren, maar met elkaar prettig samen te leven. Oftewel, amuseren en tolereren, daar draait het om. En niet alleen op Roze Woensdag.

Windstoten veroorzaken materiaalschade
Een korte maar hevige wind-en hoosbui richtte om 18.00 uur materiaalschade aan op Festival op ’t Eiland – één van de 38 evenementenlocaties van Vierdaagsefeesten. Twee lichttorens werden omver getrokken door een windvlaag en er sloeg wind onder een tweetal tentluifels. Vier bezoekers liep lichte schaaf-en hoofdwonden op en konden worden verzorgd door de aanwezige EHBO-dienst. De schade kon snel worden hersteld en het festival ging even later gewoon door. Elders in de stad sloeg de bliksem in een boom. De andere 37 evenementenlocaties hadden niet te lijden van het korte maar hevige noodweer.

Pleintjesroute – Rondje Stad 16 kilometer   
‘Waar sta je ergens?’ We vermoeden dat deze vraag zo’n 12.500 keer per dag via WhatsApp wordt verstuurd in de omgeving Nijmegen. Tijdens Vierdaagsefeesten is op elk plein wel wat te zien of te horen. Laten we een klein rondje doen: we starten op het Museumplein – dat normaalgesproken luistert naar de naam Kelfkensbos – waar we onder het sfeerlicht van de honderden schemerlampen genieten van opzwepende funk- en soulklanken. We vervolgen onze route richting Hertogplein, met dit jaar het podium op een nieuwe plek: meer ruimte, meer sfeer! Inmiddels zijn we aangekomen bij het Faberplein waar het altijd feest is met een grote F, waarna we binnendoor steken naar het Koningsplein dat al sinds jaar en dag een vaste stek is voor veel Vierdaagsefeestenbezoekers. Via de Grote Markt met de mooie middeleeuwse pandjes waar we een langer-dan-gepland kijkje nemen bij Feestkoning Stan de Vierdaagseman, eindigen we op Plein ’44 bij een steengoeie Queen-tributeband met leden van onder andere Navarone, Krezip, Drive Like Maria en Marike Jager. Het rondje feestpleinen zit erop voor de woensdag. Morgen weer een nieuwe etappe van het rondje stad… Wandel je mee?

Plasje voor pompoenen

Omdat we graag in 2069 de 100e editie van Vierdaagsefeesten willen vieren, doen we er alles aan om de impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen door een duurzaam feest te organiseren, nu en in de toekomst. Daarom zetten we op alle vlakken in op duurzaamheid. Bijvoorbeeld met behulp van urine-inzameling voor hergebruik. We ondersteunen samen met Waterschap Rivierenland en ZLTO dit proces zodat er nog meer meststof uit de urine kan worden teruggewonnen voor het bemesten van Groesbeekse landbouwgrond waarop courgettes en pompoenen groeien. Al geruime tijd wordt onderzoek gedaan naar het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Nijmegen (Weurt) wekt Waterschap Rivierenland zelfs al zoveel energie op uit het afvalwater, dat deze zuivering 100% energieneutraal kan werken. En ook dat idee ondersteunt Vierdaagsefeesten natuurlijk van harte!

Foto gemaakt door: Jan Willem de Venster