In 2016 zullen enkele toeristische pendelboten voor het vierde achtereenvolgende jaar vaartochten maken over de Rijn, Waal en Pannerdensch kanaal. Van 26 juli tot en met 23 augustus zijn er op drie trajecten vaartochten. De opstapplaatsen liggen aan de rivieren tussen Rees (D), Nijmegen en Arnhem. In die periode zijn er elke dinsdag vaartochten.

De boot tussen Nijmegen en Emmerich vaart nog een week langer door en wel tot 30 augustus. Leuk is, dat de fiets opnieuw mee aan boord mag: iets wat bijzonder door de passagiers wordt gewaardeerd. Varen over de IJssel kan in combinatie met een rit per stoomtrein.

De informatie over vaartijden en –trajecten van de pendelboten is vermeld op www.geldersestreken.nl/rivieren. Er is bovendien een folder met die informatie uitgebracht. Deze is zowel bij VVV als het toeristisch bedrijfsleven verkrijgbaar.

Vaartochten en opstapplaatsen

De vaartochten met de pendelboot worden verzorgd door de drie rederijen Tonissen, Witjes en Reeser Personenschiff­fahrt. Bij het traject Rees – Arnhem kunnen passagiers ook in Emmerich, Tolkamer en Doornenburg op- en uitstappen. Rederij Tonissen vaart heen en weer tussen Nijmegen en Emmerich. Rederij Witjes verzorgt de pendelboot tussen Nijmegen en Tolkamer.

Doordat passagiers hun fiets mee aan boord kunnen nemen, zijn er wederom interessante combinaties te maken met bijzondere fietstochten langs de rivieren. Diegene over de IJssel wil varen, kan op dinsdag, woensdag en donderdag die vaartocht combineren met een rit per stoomtrein tussen Dieren en Apeldoorn. Dat kan tussen 12 juli en 25 augustus met opstapmogelijkheid in Dieren of Zutphen. Bij dit arrangement kan de fiets niet mee worden genomen.

Combineer de boottocht met fietsen en wandelen

Leuk is om bij een van de halteplaatsen van de pendelboten uit te stappen en per fiets verder te gaan. Zo kun je kennis maken met cultuurhistorie, kunst en het rijke erfgoed van de binnensteden. Er zijn tal van bijzondere routes die je aan de hand van een thema de schoonheid van de regio laten zien. De routes maken uiteraard gebruik van het handige fietsknooppuntennetwerk. Er zijn zowel routeboekjes van verschenen als ook digitale versies, te downloaden voor je smartphone.

Bijzonder is dat bekende regiobewoners de digitale gids zijn op die routes. Weervrouw Margot Ribberink en het Beuningse kunstenaars-echtpaar Huub en Adelheid Kortekaas nemen je mee op reis. Hou je meer van wandelen? Loop dan een van de struingebieden in langs de grote rivieren. Hier kom je zó in de ongerepte natuur. Alle informatie over de routes vind je op www.geldersestreken.nl/rivieren.