Elk jaar wordt de Vierdaagsefeestenbezoekers gevraagd wat zij als het meest duurzame concept zien. Er wordt gestemd via de website partyintothefuture, het online duurzaamheidsplatform van Vierdaagsefeesten.

In 2016 gaat de award naar Orange Nanotech uit Heiloo. Zij ontwikkelden de ‘Peeback Coating’, een onzichtbare coating die op muren kan worden aangebracht zodat deze niet meer aangetast kunnen worden door de wildplassers. Het bijkomende positieve effect is dat de urine ‘terugkaatst’ waardoor ook het wildplassen ontmoedigd wordt en vanzelfsprekend er geen last meer is van urinegeur.

Wethouder Harriët Tiemens benadrukte het belang van innovaties als deze. ‘Voor bewoners én voor bezoekers is het belang van een goed gefaciliteerd evenement groot’. Dit jaar is de coating aangebracht op twee locaties in het centrum van Nijmegen. Het concept wordt tijdens Vierdaagsefeesten nog verder ontwikkeld en worden er meer muren voorzien van deze coating.

Jan Dirks, directeur van Nanotech Orange ontving op Duurzame Donderdag uit handen van Harriët Tiemens, wethouder in Nijmegen met onder andere duurzaamheid in haar portefeuille, de award ‘meest duurzame Vierdaagsefeestenconcept 2016’.

20160721 Duurzaamste concept 2 -JW de Venster

Nanotech Orange neemt het stokje over van Novia Verde en mag zich een jaar lang de trotse drager noemen van ‘het meest duurzame Vierdaagsefeestenconcept. Orange Nano kreeg 38% van de stemmen. Krayenhoff, ontwikkelaar van duurzame boeketten en bloemkunstwerken, kreeg een eervolle vermelding. Krayenhoff ontving 33% van de stemmen.

Vierdaagsefeesten heeft duurzaamheid als speerpunt op de agenda staan. Om de gestelde doelen te realiseren wordt intensief samengewerkt met gemeente Nijmegen en met diverse duurzame partners om zo samen het grootste vrij toegankelijke feest van Nederland zo duurzaam mogelijk te organiseren.

Fotograaf: Jan Willem de Venster