Op zondag 19 juni 2016 wordt voor de 13e keer het Afrikafestival Nijmegen georganiseerd. Het festival vindt plaats in het Thiemepark, Bottendaal. “Met dit festival zetten we voor een breed publiek Afrika in een positief daglicht. Dat doen we onder andere met Afrikaanse muziek, producten en verhalen” vertelt Caroline de Greeff, een van de organisatoren.

Afrika en de bruisende Afrikaanse culturen staan centraal op dit festival. Zo is eerlijke handel met het continent een belangrijk element op de markt, waar bijzondere producten te koop zijn, die vaak heel lokaal en vanuit projecten gemaakt zijn. Daarnaast kan iedereen genieten van verschillende lekkernijen, muziek, dans en gezelligheid uit de mooie en inspirerende Afrikaanse landen.

Al 13 jaar een begrip in Nijmegen
Het Afrikafestival vindt dit jaar voor de 13e keer plaats. Tot twee jaar terug organiseerde Stichting Bona Baana het festival, waarna de reisorganisaties Fair2, Grassrootz en Fairweggistan in samenwerking met de Thiemeloods het stokje overnamen. Zij hebben een warm en sociaal hart voor Afrika en de meesten werken al jaren op het continent. “Met het festival hopen we de positieve kant van het continent te delen” legt De Greeff uit.

Festival tussen 13.00 en 19.00 uur
Om 13.00 uur wordt het festival feestelijk geopend door djembégroep Fourou Kourou Ba. De hele middag biedt de festivalmarkt vele activiteiten voor jong en oud, zoals muziek, workshops en kinderactiviteiten. Bovendien kun je genieten van Afrikaanse hapjes, drankjes, cadeautjes en verhalen van bijzondere projecten. Om 18.00 uur sluit de band Ussu N’djai & The New Balansa de middag in het park spetterend af.

Eten en DJ’s in de avond
Het festival swingt door met een Afrikaanse avond in de Thiemeloods. Na een uitgebreide maaltijd, verzorgd door ZijaanZij, kun je dansen op tropische beats van de African Party. DJ’s draaien de hele avond door: mbalax uit Senegal, soukous uit Congo,afrobeat uit Nigeria, highlife uit Ghana, en Soweto beat uit Zuid-Afrika.  

Toegang gratis en voor het goede doel
Toegang tot het festival is voor alle leeftijden gratis. Alle betrokken partijen werken samen aan een positiever beeld van Afrika en stimuleren eerlijke handel en een beter leven op het continent. Kijk voor meer informatie op www.afrikafestivalnijmegen.org

Praktisch
Bij slecht weer wordt het festival naar de Thiemeloods verplaatst, grenzend aan het Thiemepark. Voor het avondeten vragen we je vooraf op te geven via afrikafestivalnijmegen@gmail.com. Vermeld daarbij aantal personen, naam, telefoonnummer en de voorkeur voor vegetarisch of niet vegetarisch.