Nieuwe plannen om Nijmeegse geschiedenis te laten zien

Een fietstocht met visualisatie van het badhuis bij het Honigcomplex, onderzoek met hulp van publiek naar scherven uit Nijmegen West bij de nieuwe ArcheoHotspot in voormalig Museum Kam,  onderzoek naar het amfitheater in Nijmegen Oost en vitrines met historisch materiaal bij ondernemers in de Hezelstraat. Dat zijn een paar projecten uit het programma Verleden Verbeeld van de gemeente en dit jaar nog op de rol staan.

Met de uitvoering van Verleden Verbeeld wil de gemeente met verschillende partners in de stad de rijke geschiedenis van Nijmegen beter zichtbaar maken. De  aanwezigheid van erfgoed verhoogt de aantrekkelijkheid van een stad blijkt uit onderzoek. Het  trekt bezoekers en bedrijven naar Nijmegen en bindt degenen die daar al wonen.

Eerder dit jaar waren er vanuit Verleden Verbeeld al publieksevenementen bij de archeologische opgraving bij De Bastei in samenwerking met de archeologen van de stad. Ook zijn wegversperringen uit WO2 bij de Waalbrug in Nijmegen Noord geplaatst. Een informatiebord volgt nog.

Kaaisjouwer en Spoekie

Verleden Verbeeld heeft een jaarlijks budget van €100.000. In het Uitvoeringsplan Verleden Verbeeld 2016 is ook ruimte voor particuliere initiatieven. Dit jaar besliste een jury onder leiding van Dolly Verhoeven dat verschillende particuliere projecten gesteund worden: onder andere de realisatie van het beeld van de Kaaisjouwer, het Spoekie project van het Besiendershuis en de herdenkingsplaquette voor het bombardement op de Bottendaalse kapokfabriek in de Tweede Wereldoorlog.

Luxe achter de Limes

Nieuwe project dit jaar is de fietsroute ‘Luxe achter de Limes’ in samenwerking met de gemeentes Wijchen en Heumen en de provincie Gelderland. De route voert langs plaatsen in de drie gemeentes waar in de Romeinse tijd het luxe leven in het achterland van de Romeinse grens (limes) is te beleven. Ook draagt Nijmegen bij aan het eerste project van ArcheoHotspot, een initiatief van de provincie waarbij bezoekers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoeken van Romeinse scherven die in Nijmegen West zijn opgegraven.

Amfitheater

In oktober opent Museum Het Valkhof een expositie over gladiatoren. In die periode gaat de gemeente in Nijmegen Oost informatie geven over het amfitheater dat daar in de Romeinse tijd heeft gelegen.  Ook wil de gemeente op verschillende manieren de vondsten die in het archeologisch depot liggen opgeslagen weer laten zien. Dat kan bijvoorbeeld door ze in winkelkelders aan de Stikke en Lange Hezelstraat in een vitrine te laten zien. De goed bezochte en gewaardeerde evenementen Monumentendag en de 24 uur van de Nijmeegse Geschiedenis blijven steun krijgen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.