Zijne Majesteit de Koning is vrijdag 22 juli aanwezig op de slotdag van de Vierdaagse Nijmegen. De Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen vinden dit jaar voor de honderdste keer plaats.

De Vierdaagse Nijmegen is de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld. Deelnemers van meer dan zestig verschillende nationaliteiten van alle continenten nemen aan de tocht deel. Zij leggen vier dagen achter elkaar dagelijks afstanden van dertig, veertig of vijftig kilometer af. Wie de tocht volbrengt ontvangt het Vierdaagsekruis, een Koninklijk erkende onderscheiding.

Voor de honderdste editie van 19 tot en met 22 juli is de deelnemerslimiet eenmalig verhoogd van 46.000 naar 50.000. Onder hen zijn ruim vijfduizend militairen uit meer dan dertig verschillende landen. Ook is dit jaar een extra keuzeafstand van 55 kilometer aan het wandelprogramma toegevoegd. In museum Het Valkhof in Nijmegen is tot en met 4 september ter ere van het jubileumjaar de expositie ‘100ste Vierdaagse – Wandel door de tijd’ te zien.

De eerste Vierdaagse werd in 1909 gehouden en geïnitieerd vanuit het Nederlandse leger. Doel was door middel van sport de conditie te verbeteren en de weerbaarheid van de (destijds vooral) jongemannen te vergroten. In 1914 en 1915 en van 1940 tot 1945 is vanwege de Eerste- en Tweede Wereldoorlog geen Vierdaagse georganiseerd. Sinds 1925 is Nijmegen de start- en finishplaats van de Vierdaagse.