Gemeenten stemmen opgave opvang vluchtelingen met elkaar af

Sinds de zomer van 2015 hebben de 16 gemeenten in Gelderland-Zuid al ervaringen opgedaan met (crisis)noodopvang en de realisatie van een al dan niet tijdelijk asielzoekerscentrum (azc). Vanaf eind 2015 voeren ze overleg over de opgave die ze allemaal hebben op het gebied van de opvang van vluchtelingen. Recent is besproken dat de gemeenten elkaar onderling steun leveren en dat er nog meer opvanglocaties in Gelderland-Zuid moeten komen.

In november 2015 hebben alle gemeenten in Nederland via de Vereniging Nederlandse Gemeenten een bestuursakkoord gesloten met het kabinet. Daarin zijn concrete afspraken gemaakt over hoeveel vluchtelingen de gemeenten gaan opvangen. Die afspraken waren niet gekoppeld aan concrete aantallen per gemeente, maar zijn op het schaalniveau van provincies en Veiligheidsregio’s.

Één van die Veiligheidsregio’s is Gelderland-Zuid, waar zestien gemeenten in samenwerken. Om nu die opgaven voor deze regio goed te laten landen, overleggen deze gemeenten onder voorzitterschap van de burgemeester van de gemeente Beuningen, regelmatig.

Overleg over gezamenlijke verantwoordelijkheid

Tijdens die regionale overleggen worden de ervaringen gedeeld die gemeentebesturen hebben met initiatieven om tot opvang te komen. Het gaat dan om de noodopvang van vluchtelingen voor een periode van 1-2 jaar tot de realisatie van tijdelijke azc’s voor perioden tot bijvoorbeeld 10 jaar. De conclusie is dat de besluitvorming in de gemeenten niet eenvoudig of gelijk verloopt. Toch hebben de 16 gemeenten als collectief een gezamenlijke verantwoordelijkheid in de landelijke opvang.

Afspraken over onderlinge steun

Recentelijk zijn er afspraken gemaakt vanuit de gedachte dat gemeenten solidair moeten zijn. Solidair naar de in ons land verblijvende vluchtelingen, maar zeker ook naar elkaar als samenwerkende gemeenten. Vanuit die gedachte bekijken de 16 gemeenten nu in hoeverre zij de opgave, vertaalt naar aantallen vluchtelingen per gemeente, meer gezamenlijk kunnen invullen. Zij gaan dat doen door elkaar te ondersteunen. Een gemeente zonder opvanglocatie kan steun leveren aan een gemeente met locatie, bijvoorbeeld door de inzet van personeel, kennis en/of middelen. Zo  streven de gemeenten naar een regionale aanpak waarbij het voor gemeentebestuurders, gemeenteraden en inwoners duidelijker wordt dat we allemaal een bijdrage leveren.

Blijven zoeken naar opvanglocaties

Recent is besloten om 500 noodopvangplaatsen in Nijmegen en een tijdelijk azc voor 300 mensen in Beuningen te bouwen. Maar, er moet nog meer opvang in Gelderland-Zuid komen. Naast de onderlinge steun die gemeenten elkaar gaan geven blijven zij dus gezamenlijk zoeken naar locaties waar meer opvangplekken gerealiseerd kunnen worden. Ze zijn bezig te bezien in hoeverre zij de opgave, vertaalt naar aantallen vluchtelingen per gemeente, meer gezamenlijk kunnen invullen. Omdat het rijk via het COA een ondergrens van 300 vluchtelingen als uitgangspunt hanteert, zullen locaties uiteindelijk toch op een concrete plek gerealiseerd moeten worden. Alle gemeentebesturen hebben daarin een verantwoordelijkheid en die gaan zij de komende maanden invulling geven.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.