Op vrijdag 10 juni vindt de finale van de Gelderland Circular Challenge 2016 (GCC 2016) plaats in Concertgebouw de Vereeniging. De afgelopen zes weken hebben acht interdisciplinaire studenten teams gewerkt aan innovatieve, circulaire ideeën.

De challenge biedt oplossingen op vraagstukken van Stichting Vierdaagsefeesten, Gemeente Nijmegen en de ARN. Studenten uit heel Nederland zijn naar Nijmegen gereisd om het programma te volgen dat door Start Up Mix, SustainableMotion en Het Groene Brein is uitgevoerd. Vrijdagavond tijdens de feestelijke finale presenteren de teams hun duurzame oplossingen op het podium.

Unieke challenge

Tijdens de GCC 2016 hebben WO en HBO studenten de kans gekregen om kun kennis in de praktijk toe te passen. Ze zijn uitgedaagd om een vernieuwende oplossing te vinden voor de complexe duurzaamheidsvraagstukken van de drie Nijmeegse partners. Zo heeft Stichting Vierdaagsefeesten hun teams uitgedaagd de Vierdaagsefeesten een waste-free event te maken en heeft de Gemeente Nijmegen als opdracht gegeven om een circulair tijdelijk paviljoen te ontwerpen voor als Nijmegen de Green Capital Awards wint.

De afvalverwerker ARN heeft twee vraagstukken uitgeschreven. Een gaat over het ontwerpen van een insect-farm bij de ARN en de andere gaat over het ontwerpen van nieuwe circulaire businessmodellen voor de ARN. De Nijmeegse partijen werken graag samen met studenten en starters om tot nieuwe circulaire ideeën te komen. Teddy Vrijmoed, directeur van Stichting Vierdaagsefeesten over het samenwerken met de teams: “Out-of-the-box nadenken met enthousiaste en jonge knappe koppen over hoe we duurzamer en innovatiever Vierdaagsefeesten mogen organiseren. Feitelijk is dat onbetaalbaar!”

De Finale

Met behulp van verschillende experts en designers uit het hele land hebben de teams de afgelopen zes weken hun innovatieve en circulaire oplossing uitgewerkt. Aanstaande vrijdagavond zullen de teams tijdens de finale hun oplossingen presenteren aan de bedrijfsjury en een onafhankelijke jury.

Deze laatste bestaat uit Antoine Heideveld, directeur van het Groene Brein, Lisa Busink, Voorzitter Studentenvakbond AKKU en Marcel Jacobs, directeur Supplier Sustainability bij Philips International. Per challenge kiest de bedrijfsjury een winnaar en de onafhankelijke jury beoordeeld welk oplossing het meeste kans maakt om uit gevoerd te worden. Dit team zal tijdens de borrel in de Keizer Karel Foyer door Wethouder Tankir gekroond worden tot de winnaar van de eerste Gelderland Circular Challenge!

Concrete en uitvoerbare resultaten

Dat de Gelderland Circular Challenge interessant is voor zowel studenten als bedrijven bewijst de winnaar van de Amsterdam Circular Challenge, die ook door SustainbleMotion en Het Groene Brein georganiseerd werd. De winnaars die een oplossing bedachten voor het vraagstuk van Waternet, zijn tot een circulaire start up doorgegroeid, Plancq genaamd.

Aanstaande vrijdag komen we er erachter wie de Plancq van Nijmegen is. De opdrachtgevers klaar staan om aan de slag te gaan met de ideeën van de teams, en niet alleen die van de winnaar. Dhr. Van Gorkum, directeur van de ARN hierover: “Het is ronduit geweldig en zeer verrassend om te zien hoeveel denkkracht en ideeën er door de studenten in zo’n korte tijd beschikbaar zijn gekomen en waar wij als bedrijf direct ons voordeel mee kunnen doen“