Nijmegenaren alvast bekend maken met het Waalspronggebied Hof van Holland. Dat is het doel van de kunstroute ‘Hof van HolLandArt’ die hier in het komende jaar komt. Wethouder Velthuis gaf op 20 mei het startsein.

Zestien kunstenaars, een mix van gerenommeerde kunstenaars en talenten, hebben zich op uitnodiging van de gemeente Nijmegen aangemeld voor de competitie. Zij hebben ieder één van de 10 locaties in het gebied langs de Waal (Hof van Holland, Broodkorf en Woenderskamp) uitgekozen en gaan aan de slag met een ontwerp voor een kunstobject (Land Art) op die plek. Een vakjury bepaalt welke ontwerpen uiteindelijk worden gerealiseerd.

Begin september moeten de ontwerpen klaar zijn. Een vakjury beoordeelt de inzendingen en ook het publiek mag dan haar stem uitbrengen via het on line platform www.langsdewaalnijmegen.nl. De kunstobjecten moeten iets toevoegen aan de locatie waar ze komen te staan en een inspiratiebron vormen voor de toekomstige invulling. In dit gebied komen in de toekomst woningen, gecombineerd met winkels en voorzieningen voor de hele Waalsprong.

De kunstenaars worden uitgedaagd om met hun kunstobjecten de transformatie van een agrarisch naar een stedelijk gebied te laten zien. Het is de bedoeling dat de kunstobjecten vanaf eind dit jaar gemaakt en geplaatst worden en de kunstroute vanaf voorjaar 2017 klaar is.

Vakjury

De vakjury bestaat uit een bewoner uit Lent, de verantwoordelijk wethouder Bert Velthuis en vertegenwoordigers van Radboud Universiteit, Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ en de Commissie Beeldende Kunst van de gemeente Nijmegen.

Waalsprong

In het stadsdeel Waalsprong worden bijna 13.000 woningen gebouwd, waarvan er op het moment ruim 5.000 zijn gerealiseerd. In Hof van Holland en de aangrenzende plangebieden zouden circa 2.750 woningen gebouwd kunnen worden. Ook is er ruimte om het winkelaanbod en andere voorzieningen voor de Waalsprong uit te breiden.