De gemeente Nijmegen grijpt het groot onderhoud aan de Waalbrug aan om de aanlichting van de Waalbrug aan te pakken. De huidige spots maken plaats voor nieuwe energiezuinige LED verlichting die zowel in wit als in kleur kan aanstralen. Met de nieuwe spots wordt de bijzondere constructie van de brug beter zichtbaar en krijgt het icoon van de stad ook ’s avonds de aandacht die het verdient. Met RGB-spots (rood/geel/blauw) kan de brug incidenteel in iedere gewenste kleur worden aangelicht. Zo kan letterlijk kleur worden gegeven aan bijzondere momenten in de stad. Het verlichtingsplan wordt de komende periode verder uitgewerkt.

Deze zomer start Rijkswaterstaat met de aanbesteding voor het groot onderhoud aan de Waalbrug. De gemeente Nijmegen kan hiervoor eisen en wensen meegeven. Voor het eindbeeld van de brug vindt Nijmegen het belangrijk dat de kenmerkende constructie van het Waalbrug, waarbij de bogen doorlopen onder het wegdek, zowel overdag als ’s avonds beter zichtbaar wordt. De stalen boogdelen onder en boven de weg zullen dan ook, anders dan nu het geval is, in dezelfde kleur worden geschilderd. Rijkswaterstaat heeft de gemeente gevraagd te kiezen voor een lichte kleur. Die wens heeft te maken met technische en duurzaamheidsaspecten, maar biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om de brug te verlichten. Om de bijzondere constructie ook ’s avonds zichtbaar te maken is, worden in de toekomst ook de bogen onder de brug aangelicht.