Donderdagmiddag heeft Nijmegen de eervolle titel Fairtrade Gemeente in ontvangst mogen nemen. Wethouder Tiemens heeft deze internationale titel namens alle betrokkenen uitgereikt gekregen van de landelijke jury. Het is de bekroning van twee jaar lang hard werken door een werkgroep van burgers, ondernemers, gemeente en organisaties die zich inzetten voor meer samenwerking in eerlijke handel.

Feestelijke uitreiking

Om dit feest met zoveel mogelijk Nijmegenaren te vieren, was een feestelijk evenement georganiseerd. Naast de vele aanwezigen waren namens de gemeente de wethouders Tiemens en Tankir aanwezig. Zij hebben genoten van een (h)eerlijke proeverij en een echte ‘fairtrade quiz’. Met luide rijm kondigde onze eigen stadsomroeper de landelijk jury van Fairtrade Gemeenten aan. Huub Jansen was blij de titel aan de grootste stad van Gelderland te mogen uitreiken. “De jury was vooral lovend over de inzet van sociale en lokale media, de fairtrade wandeling tijdens de Nijmeegse 4-daagse en het Duurzaamheidscafé.” Zei hij.

Met veel trots nam wethouder Tiemens vervolgens het ‘plaatsnaambord’ met Fairtrade Gemeente in ontvangst. Zij gaf haar complimenten aan de werkgroep die al die tijd heeft doorgezet. “Toen ik als wethouder in Nijmegen begon dacht ik dat de stad de titel Fairtrade Gemeente al lang zouden hebben, vanwege haar duurzame signatuur. Mooi dus dat dit nu ook echt gerealiseerd is en ik hoop dat eerlijke handel in de stad verder kan groeien, voor alle geledingen van de samenleving.”

Lokale samenwerking

De titel Fairtrade Gemeente staat voor lokale samenwerking aan meer eerlijke handel door een groot deel van de winkels, horeca, bedrijven, organisaties, lokale overheid en inwoners. “We zijn begonnen met de cadeauwinkels en horeca. Koffie, thee, chocolade en bananen zijn de bekendste producten waarbij je kunt kiezen voor de fairtrade variant. Maar heb je ook weleens gehoord van eerlijke kleding, telefoons of reizen?” vraagt Pieter de Wit, voorzitter van de werkgroep.

Fairtrade gaat verder

“We gaan door met de promotie van eerlijke handel in Nijmegen. Door de krachten te bundelen kunnen we zorgen dat nog meer inwoners fairtrade producten kunnen gebruiken. Bedrijven en organisaties kunnen zich nog steeds aansluiten, als zij eerlijke producten verkopen of inkopen. Hiermee helpen we direct mee aan het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden,” besluit Pieter de Wit.

Fairtrade Nijmegen is een initiatief voor alle burgers, bedrijven en organisaties die eerlijke en duurzame handel belangrijk vinden. Wil je ook meedoen? Neem dan een kijkje op www.fairtradenijmegen.nl of Facebook.